IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
13:00 | 26 октомври 2022
Обновен: 10:39 | 25 април 2024

Какво е "мръсната бомба"? Разполага ли с нея Украйна и защо се плаши Русия?

Мнението на експертите

По материала работи: Ставри Таргов
Какво е "мръсната бомба"? Разполага ли с нея Украйна и защо се плаши Русия?

Русия твърди, че Украйна се готви да взриви "мръсна бомба". Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се е свързал с министрите на отбраната на Франция, Турция, Обединеното кралство и САЩ, за да заяви, че Украйна се готви да прехвърли вината за това престъпление на руската страна. Шойгу обаче не е представил никакви доказателства в подкрепа на думите си.

Киев отрече обвиненията на Москва и подчерта, че Украйна се придържа към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

ДВ разговаря с военни експерти за това какво представлява "мръсната бомба", какви биха били последиците от нейното използване и каква е целта на обвиненията, отправени от Русия.

Какво е "мръсна бомба”?

"Мръсната бомба" е конвенционална бойна глава или снаряд, пълни с радиоактивни вещества или промишлени или медицински отпадъци с ниски нива на радиация: цезий, иридий или например плутоний.

Детонацията на тези оръжия не предизвиква ядрен взрив с верижна реакция, както би се случило с атомна бомба", заяви пред ДВ пенсионираният полковник от Бундесвера Волфганг Рихтер - военен експерт на фондация "Наука и политика" в Берлин.

Унищожителният ефект на "мръсната бомба" не е по-голям от този на обикновена бомба, хвърлена от самолет или ракета. Наличието на радиоактивни частици обаче води до мащабно замърсяване на цели райони, макар и слабо, което ги прави необитаеми в продължение на много години, казва германският експерт.

Той дава за пример зоната около авариралия атомен реактор в Чернобил. Експертът подчертава: "Използването на "мръсна бомба" според мен е не само безотговорно, но и абсурдно - защото от експлозията може да пострадат и собствените войски или население."
 

Русия се нуждае от „информационен шум“

Израелският военен експерт Игал Левин смята, че "Русия нарочно раздухва този въпрос, за да създава „информационен шум“ - не на последно място, за да предизвика страх и объркване сред западните съюзници на Украйна. Не само украинските власти, но и останалата част от света трябва да реагират на тези гръмки "изхвърляния", колкото и абсурдни да са те", казва Левин.

Заради руските обвинения Украйна вече покани експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят съоръженията, за които Русия твърди, че вероятно разработват "мръсна бомба".

И за самата Русия би било безсмислено да използва "мръсна бомба", казва Волфганг Рихтер. Ако Кремъл искаше да промени характера на войната в Украйна, използвайки оръжия за масово унищожение, той не би извършил частична мобилизация, обяснява експертът. "Сега Русия разчита на ескалация на военните действия, като за целта ангажира повече сили - и първите резервисти вече са на фронта.”

За да се отклони вниманието от ВЕЦ “Каховка"?

В момента инициативата на фронта е в ръцете на Украйна, продължава Рихтер. Голяма част от незаконно анексираните руски територии вече не са под руски военен контрол, така че Москва се опитва да стабилизира фронта, подготвя се да воюва в западната част на Херсонска област и вече евакуира гражданската администрация и част от населението. В това обаче се натъква на трудности, защото няма достатъчно оцелели мостове или понтонни преходи през река Днепър.

Израелският военен експерт Игал Левин не изключва, че една от истинските военни цели на Русия, от която тя се опитва да отклони вниманието с информация за "мръсна бомба", може да е бомбардировката на водноелектрическата централа в Каховка. По-рано Главното разузнавателно управление на Украйна съобщи, че руски войски са минирали язовир Каховка.

"Районът се контролира от Русия и тя има възможност да постави колкото си иска експлозиви и да взриви язовира - това е само въпрос на логистика и желание", казва Левин.

Ако това се случи ще бъде залят левият бряг на Днепър, но максималният разлив на реката ще затрудни бързото преминаване на украинските войски и атакуването на руските позиции, предполага Игал Левин.
Дойче Веле

Коментари

Новини Варна