IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:40 | 29 октомври 2022
Обновен: 21:23 | 27 март 2024

Руските бомбардировки оставиха 4 млн. души без ток в Украйна

Армията на Путин обстрелва през нощта три села в Днепропетровска област

По материала работи: Ставри Таргов
Руските бомбардировки оставиха 4 млн. души без ток в Украйна

Руската армия обстрелва през нощта три села в Днепропетровска област, съобщават от местната администрация. В Никопол има ранени, разрушени жилищни сгради, поразен е и газопровода в района, спряно е и електричеството.

Четири милиона души в Украйна са без ток заради руските бомбардировки, обяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Зеленски изрази съмнения относно декларираното от Русия приключване на частичната мобилизация.

От седмица руската армия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна и енергийният оператор за Киевска област предупреди, че предстоят безпрецедентни прекъсвания на електричеството.

Слабите прояви на силите, подкрепящи Москва, означават, че може да са необходими още хора, коментира украинският президент Володимир Зеленски обявената от руския министър на отбраната Сергей Шойгу край на частичната мобилизация.

"Въпреки че Русия се опитва да увеличи натиска върху нашите позиции, използвайки мобилизирани хора, те са толкова зле подготвени и екипирани, толкова безмилостно използвани от командването, че това ни позволява да предположим, че Русия скоро може да се нуждае от нова вълна от хора, които да изпрати на война.

Подготвяме се за това - подготвяме се за това, че сегашното руско ръководство ще търси всякакви нови възможности да продължи войната. В частност благодарение на своите съучастници в Иран."

Съобщението за край на мобилизацията дойде малко, след като назначената от Русия администрация на Херсон обяви, че е приключила евакуацията на жителите на града.

През последното денонощие северно от южния град Херсон имаше ракетен и артилерийски обстрел както от страна на украинската армия, така и от руските сили.

Главнокомандващият украинската армия генерал Валерий Залужний съобщи, че руската армия няма никакво огнево преимущество след увеличаването на броя войници. В телефонен разговор с ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия Марк Мили, Залужний е съобщил, че отбранителната операция върви по план.

Междувременно Съединените щати обявиха нова въоръжена помощ за Украйна на стойност 275 милиона долара, която включва още боеприпаси за ракетите HIMARS, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна