IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:00 | 3 ноември 2022
Обновен: 21:44 | 25 април 2024

20 т отломки от китайска ракета ще паднат на земята тази седмица

За момента учените не знаят къде ще стане това

По материала работи: Ставри Таргов
20 т отломки от китайска ракета ще паднат на земята тази седмица

Китайска космическа ракета ще падне "неконтролируемо" на Земята тази седмица. Това съобщава компанията Aerospace Corporation, която следи навлизането на космически обекти в атмосферата, цитирана от CNET.

Става дума за ракетата Long March 5B, която се използва за изграждането на китайската космическа станция Tiangong. Отломки от ракетата с общо тегло около 20 тона ще навлязат в атмосферата в края на тази седмица.

Очаква се по-голямата част от тях да изгорят в процеса на падане, но по-едрите могат да достигнат Земята. Обикновено това е нормален процес и ракетите се позиционират така, че да паднат в океан.

В този случай обаче ракетата не разполага с нужното оборудване за контролирано навлизане в атмосферата. Според Aerospace Corporation има 28-часов прозорец, който ще е през почивните дни и тогава ракетата ще влезе в земната атмосфера. За момента обаче учените не могат да изчислят района, който е под най-голям риск, пише Вести.бг.

С наближаването на уикенда обаче астрономите ще имат по-голяма яснота за движението на отломките. Въпреки това рисковият район ще остане много голям, тъй като зависи от това как ще изгорят отломките и колко тежки ще са обектите, които ще оцелеят. Той може да е с диаметър няколкостотин километра.

Това е третото подобно неконтролируемо падане на китайска ракета. Последното беше в края на юли т.г., като тогава тя се разпадна над Малайзия и Индонезия. Елементи от нея бяха намерени близо до населени райони, но нямаше щети и пострадали, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна