IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:40 | 6 ноември 2022
Обновен: 19:19 | 28 април 2024

САЩ неофициално са поискали от властите в Киев да покажат, че са отворени за преговори с Москва

Това съобщи "Вашингтон пост"

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ неофициално са поискали от властите в Киев да покажат, че са отворени за преговори с Москва

САЩ неофициално са поискали от властите в Киев да покажат, че са отворени за преговори с Москва, съобщи "Вашингтон пост". На фона на нови руски атаки украинските власти обвиниха Иран в лъжа за ограничените доставки на дронове за Русия.

Украинските власти удължиха режима на тока в столицата Киев и още седем области поради опасността от претоварване на енергийната система, която пострада силно от руските атаки през последните три седмици.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски отново заяви, че най-ожесточените боеве са на територията на Донбас, но подчерта, че бойните действия продължават и на много други места и линиите на стълкновение са с дължина хиляди километри.

Той коментира и признанието на иранския външен министър, че Техеран е доставял дронове на Русия. Зеленски определи като лъжа твърденията на Ислямската република, че те са били ограничен брой и доставката е станала доста преди началото на военните действия. Силите на Киев свалят всеки ден поне 10 от тези безпилотни летателни апарати, подчерта Зеленски.

"Ние със сигурност знаем, че ирански инструктори са обучавали руските терористи как да използват дроновете, а в Техеран изцяло мълчат за това. Ако в Иран продължават да лъжат за очевидното, това означава, че светът ще приложи още повече усилия, за да разследва терористичното сътрудничество на руския и иранския режим и това какво плаща Русия за него.

В съвременния свят няма такова нещо някой от терористите или техните съучастници да остане ненаказан".

Зеленски, който многократно е настоявал съюзниците да предоставят повече оръжия, заяви, че очаква "добри новини" през следващите седмици, но не даде подробности. Той добави, че следващата седмица Киев ще започне кампания за набиране на средства за морски дронове.

Президентският съветник Михайло Подоляк също коментира темата. Според него в случая с Ислямската република трябва да бъдат въведени не само санкции и ембарго, а да бъдат предприети и конкретни действия срещу производството на безпилотни машини и ракети.

Администрацията на президента Байдън неофициално е поискала украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да отстъпят от публичния си отказ за диалог, докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт, съобщи "Вашингтон пост".

Според неназовани източници на изданието целта не е Украйна да бъде тласната към масата за преговори, а да бъде запазена подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната, която продължава вече 8 месеца, ще бъде разпалвана още дълги години.

От една страна американската администрация обещава да подкрепя Киев с огромни суми помощ "толкова дълго, колкото е необходимо". От друга се надяват на разрешаване на конфликта, който се отрази тежко върху световната икономика и предизвика страхове от ядрена война, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна