IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
17:00 | 7 ноември 2022
Обновен: 14:25 | 15 април 2024

Вашингтон води тайни преговори с Москва

Те са били в опит да се намали риска от по-широк конфликт около Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Вашингтон води тайни преговори с Москва

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан (на снимката) е участвал през последните месеци в поверителни разговори с висши сътрудници на руския президент Владимир Путин.

Те са били провеждани в опит да се намали риска от по-широк конфликт около Украйна, както и да се предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение. Това  съобщи "Уолстрийт джърнъл" в неделя, като цитира свои източници, предаде News.bg.

Съливан е бил в контакт с Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин и с прекия си колега в руското правителство Николай Патрушев.

Съобщението за контактите идва на фона на напрежението с Русия, след като Путин отправи слабо завоалирана заплаха за използване на ядрени оръжия в неотдавнашна реч, в която той също така обяви първата военна мобилизация на страната си след Втората световна война.

Администрацията на американския президент Джо Байдън лично насърчава лидерите на Украйна да сигнализират за откритост за преговори с Русия и да се откажат от публично заявеното си намерение да участват в мирни преговори само, ако президентът Владимир Путин бъде отстранен от власт. Това съобщи ден по-рано "Вашингтон пост".

Според източниците искането на американски официални лица не е имало за цел да тласне Украйна на масата за преговори, а пресметнат опит да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други нации, които се притесняват от разпалване на война за много години напред.

В него се казва, че дискусиите илюстрират сложността на позицията на администрацията на Байдън относно Украйна. Американски служители публично обещават да подкрепят Киев с огромни суми помощ, като същевременно се надяват на разрешаване на осеммесечния конфликт, който оказа голямо влияние върху световната икономика и породи страхове от ядрена война.

Самият Съливан каза по време на посещение в Киев в петък, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и непоклатима" след междинните избори за Конгреса следващия вторник, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна