IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:30 | 8 ноември 2022
Обновен: 12:19 | 25 април 2024

Ясни са победителите в наградите на ЕК: "Партньорство за чист водород"

Водородът ще се превърне в един от основните стълбове на бъдещата система за чиста енергия

По материала работи: Слав Велев
Ясни са победителите в наградите на ЕК: "Партньорство за чист водород"

Снимка: ЕК

На официална церемония в Брюксел бяха обявени печелившите проекти в наградите „Партньорство за чист водород“ за 2022 г., които имат за цел да отличат най-добрите проекти в ЕС в областта на водорода в категориите „Най-добра иновация“, „Най-успешен пример“, „Най-добра информационна кампания“ и „Европейска водородна долина на годината“.

Церемонията по награждаването се състоя по време на Европейската седмица на водорода ― ежегодно събитие, посветено на водорода, под ръководството на Партньорството за чист водород и неговите членове — Европейската комисия, „Hydrogen Europe“ и „Hydrogen Europe Research“.

В категорията "Най-добра иновация" наградата беше присъдена на проекта NEWELY. Партньорите по проекта от Химикотехнологичния университет в Прага и Института по макромолекулярна химия към Чешката академия на науките (IMC) са разработили нова мембрана за обмен на аниони, която е по-тънка, по-здрава и с по-висока проводимост.

Тази иновация ще окаже значително въздействие върху цената на чистия водород.

„Водородът ще се превърне в един от основните стълбове на бъдещата ни система за чиста енергия. Инвестициите в научни изследвания и иновации в областта на водорода са от решаващо значение за ускоряване на този сериозен индустриален и обществен преход. Наградата за най-добра иновация на Партньорството за чист водород поставя в центъра на вниманието иновативни и многообещаващи решения, които ще ускорят тази трансформация“, заяви Сигне Ратсо, генерален директор на ГД „Научни изследвания и иновации“, която връчи наградата.

Проектът GAIA спечели в категорията Най-успешен пример. В рамките на GAIA бяха разработени и тествани усъвършенствани компоненти за горивни клетки за електрически превозни средства, които отговарят на строги изисквания за издръжливост и ефективност, като по този начин технологията се доближава с още една стъпка до търговско разпространение и спомага за декарбонизирането на транспортния сектор.

Проектът SHIP FC спечели наградата за Най-добра информационна кампания, която се присъжда на бенефициери на финансиране от ЕС, които предоставят информация за своя проект по ефективен начин. SHIP FC е поддръжник на задвижването с нулеви емисии на големи плавателни съдове, плаващи на дълги разстояния.

Тази година наградите „Партньорство за чист водород“ имаха нова категория — Европейска водородна долина на годината. В тази категория имаше трима победители: HEAVENN, съфинансиран от Партньорството за чист водород, е широкомащабен демонстрационен проект, който обединява производството, разпространението, съхранението и местната крайна употреба на водород в напълно интегрирана и функционираща водородна долина в северна Нидерландия; Basque Hydrogen Corridor (Баски водороден коридор) развива водородна икономика в Страната на баските и eFarm (Reußenköge), който е най-големият проект за мобилност за чист водород в Германия до момента.

Новини Варна