IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
11:20 | 10 ноември 2022
Обновен: 06:42 | 15 май 2024

"Стълб на глупостта": Караш хитричко зад линейката, колата ти... за скрап

Властите вече обмислят поставянето на нови, по-видими знаци

По материала работи: Ставри Таргов
"Стълб на глупостта": Караш хитричко зад линейката, колата ти... за скрап

Властите в Хага властите измислиха оригинален и в същото време жесток начин да се справят с хитри шофьори, които се „закачват“ за опашката на автобуси и линейки, за да заобиколят задръстванията в специална лента. И от това вече пострадаха 50 автомобила.

През юни 2021 г. на авеню Ескамплан, което води до градската болница в Хага, властите инсталираха специален стълб. Той е вграден в пътното платно на специалната лента, като автоматично се спуска при приближаване на линейка или автобус и след това веднага се издига обратно. Шофьорите отзад нямат време да реагират и се блъскат в стълб от неръждаема стомана с диаметър почти 30 см.

Според канала Regio15 само през първата седмица след инсталирането 11 коли са се блъснали в стълба, а в един от дните той „хвана“ три коли наведнъж.

Наскоро броят на жертвите на „Стълба на глупостта“, както беше наречено препятствието, достигна 50, като „юбилейната“ бройка е бял хечбек Тойота, който се опитваше да се шмугне зад автобус.

Шофьорът и пътникът в колата не са пострадали сериозно, но самата кола вече се нуждае от скъп ремонт. Предната броня е разбита, предният капак е надупчен, праговете са огънати и фаровете са счупени.

Подобни стълбове има и в други държави, но този в Хага привлича шофьорите особено често. С течение на годината сблъсъците с него се превърнаха в нещо обичайно и властите вече обмислят поставянето на нови, по-видими знаци, които да предупреждават шофьорите, че стълбът е непобедим и няма да отиде никъде скоро, пише automedia.investor.bg.

Коментари

Новини Варна