IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:30 | 17 ноември 2022
Обновен: 18:37 | 27 март 2024

Зеленски шикалкави за ракетата в Полша: Не знаем на 100% какво се е случило

Не можем да кажем, че това е противовъздушната отбрана на Украйна, заяви президентът

По материала работи: Слав Велев
Зеленски шикалкави за ракетата в Полша: Не знаем на 100% какво се е случило

Президентът на Украйна промени мнението си, че само руска ракета може да е причинила смъртоносния взрив в Полша тази седмица и каза, че екип ще разследва, след като президентът на САЩ Джо Байдън оспори твърдението, пише Bloomberg.

Володимир Зеленски каза, че неговите военни служители са му казали, че изображенията на кратера на мястото на взрива предполагат, че не може да е причинен само от осколките от украинска противовъздушна ракета.

Той каза, че "е бил сигурен, че това е руска ракета", но също така е сигурен, че Украйна е стреляла ракети, за да се защити срещу руски бараж. Украйна е свалила повече от 70 от почти 100-те ракети, които Москва е изстреляла във вторник, според украински официални лица.

"Не знам на 100% - мисля, че светът също не знае на 100% какво се е случило", каза Зеленски в интервю на Форума за нова икономика на Bloomberg в Сингапур. "Не можем да кажем конкретно, че това е противовъздушната отбрана на Украйна".

Инцидентът, при който загинаха двама мъже във ферма на 6 километра навътре в полска територия, беше отрезвяващо напомняне за риска войната в Украйна да се прехвърли през границите в страна членка на НАТО и потенциално да предизвика открит конфликт между ядрени сили.

Байдън беше запитан относно предишното отричане на Зеленски, че взривът е причинен от ракета, изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна. "Това не е доказателството", каза Байдън, докато се връщаше в Белия дом от срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия. Той не даде подробности.

Зеленски каза, че украински следователи ще отидат на място в Полша, за да се присъединят към разследването на взрива. Длъжностни лица във Варшава казаха, че ще представят на Киев всички доказателства, които са събрали, пише "Фокус".

Въпреки че представители на НАТО и лидери на страните-членки на Алианса заявиха, че взривът вероятно не е бил причинен от руска ракета, те все пак категорично обвиняват Москва за удара, заявявайки, че това не би се случило, ако армията на президента Владимир Путин не провеждаше ракетни атаки срещу Украйна.

"Благодарни сме, че не ни обвиняват, защото се бием срещу руските ракети на наша територия", заяви още Зеленски.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Поляците, ако са ербап да стискат, щото това ги чака, ако ли не да задействат чл. 4 срещу Зеленски!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна