IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:00 | 26 ноември 2022
Обновен: 17:49 | 27 март 2024

Европол разби голяма наркомрежа

Задържани са 44 души в 11 държави

По материала работи: Ставри Таргов
Европол разби голяма наркомрежа

Безпрецедентна международна операция, включваща власти от 11 държави, доведе до ареста на 44 заподозрени членове на престъпна мрежа, считана за една от най-опасните в Европейския съюз, съобщиха Европол и Евроджъст в петък.

„Няколко престъпни организации работеха заедно, за да извършват широкомащабни мулти-криминални дейности в и извън ЕС“, се казва в съвместно изявление на европейските агенции, базирани в Хага, цитирано от АФП.

По време на операцията, която се е провела във вторник, координирана от Европол и Евроюст, са били извършени около 100 обиска в цяла Европа, насочени както към ръководителите на тези престъпни организации, така и към техните сътрудници, уточнява съобщението.

Мрежата, за която също се смята, че е свързана с големи организации за трафик на наркотици извън ЕС, е действала в Литва, Латвия, Чехия, Полша, Франция, Германия и Словакия.

„Мащабът на трафика на наркотици, приписван на мрежата, е огромен, като дейностите са докладвани на три континента“, казаха от Европол и Евроджъст. Иззети са големи количества кокаин, хашиш, канабис и метамфетамин.

„Престъпната мрежа беше структурирана като бизнес, с различни престъпни групи и посредници, работещи заедно през границите, за да контролират цялата верига на трафика на наркотици – от организирането на огромни доставки на наркотици до разпространението в Европа и извън нея“, съобщава още комюникето на Европол и Евроюст, цитирано от "Труд".

Коментари

Новини Варна