IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:40 | 29 ноември 2022
Обновен: 00:53 | 17 април 2024

Суперкрател за кока разби Европол, ГДБОП участвали в акцията

Предполага се че британец от Дубай е ръководил престъпната група

По материала работи: Слав Велев
Суперкрател за кока разби Европол, ГДБОП участвали в акцията

Европол разби огромен "суперкартел" за наркотици. Две години разследване на Европол доведе до разбиването на "суперкартел", снабдявал една трета от континента с кокаин. Арестувани са 49 души при операции в няколко държави. В операцията на територията на Испания са участвали и служители и на ГДБОП, предаде БНТ.

30 тона конфискуван кокаин и задържани 49 души, от които шестима са високопоставени членове на суперкартела. Такъв е резултатът от операцията на Европол.

"Арестите са пример за международна операция срещу най-опасните организирани престъпни групи", заяви Ян Оп Ген Оорт, говорител на Европол.

Арести бяха извършени в Нидерландия, Белгия, Франция, Испания, Обединените арабски емирства. Сред задържаните е британски гражданин, за когото се предполага, че е ръководил картела. През последните годините той живеел в Дубай, а преди това в Испания.

"Глобалната търговия с кокаин е организирана от огромни мрежи, които работят заедно. Вече не става дума за една групировка. И това е изключително опасно, защото те са много изобретателни, бързи и действат извън юрисдикцията на Европейския съюз", каза още говорителят на Европол.

Кокаинът се транспортирал главно от Южна Америка и се внасял в Европа през пристанищата в Ротердам и Амстердам. Експерти по наркотиците са скептични за ефекта, който ще имат арестите върху наркопазара в Европа. От Европол, обаче, определят операцията като сериозно предупреждение към целия престъпен свят.

"Досега Емирствата бяха безопасен рай за престъпниците, но това време свърши. Вече отлично си сътрудничим с полицията в Дубай, така че престъпниците трябва да търсят друго място, където да се крият", каза Ян Оп Ген Оорт.

През последното десетилетие приемането на кокаин в Европа се е увеличило драстично. Според статистиката миналата година 3 милиона и половина души на континента са употребявали кокаин.

Коментари

Новини Варна