IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:15 | 10 декември 2022
Обновен: 12:00 | 24 април 2024

Днес е Световният ден на футбола

10 декември е обявен за Международен ден за правата на човека

По материала работи: Слав Велев
Днес е Световният ден на футбола

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола – най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата. Според статистиката всеки 25-и жител на Земята рита топка, създадени са 1.5 млн. отбора и 300 хил. клуба. Смята се обаче, че професионалните играчи са 120 милиона, а любителите да търкалят топка по плажове, улици, градинки, паркове и селски стадиони са безброй. От всички видове спорт този е най-доходоносен, но и инвестициите в него се изчисляват с милиарди.

10 декември е обявен за Международен ден за правата на човека. На този ден преди 70 години Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация по правата на човека, въплътила стремежите и надеждите на народите и отделните личности да живеят в достойнство, равноправие и сигурност. Тя е преведена на поне 375 езика и диалекта, което я прави най-превеждания документ в света.

Днес се навършват 145 години от Освобождението на Плевен. 10 декември е обявен за неучебен за всички училища на територията на общината по повод празника на града.

Коментари

Новини Варна