IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
15:30 | 14 декември 2022
Обновен: 22:12 | 2 май 2024

FTX – криптокралят, който фалира! Хиляди завлечени, арестуваха го!

Цял свят гледа Сам Банкман-Фрийд. Какво става?

По материала работи: Слав Велев
FTX – криптокралят, който фалира! Хиляди завлечени, арестуваха го!

Криптокралят Сам Банкман-Фрийд, който основа платформата FTX, завлякла хиляди потребители с фалита си, бе арестуван. Безезниците за 30-годишния бивш милиардер са щракнали на Бахамските острови по искане на американските прокурори в понеделник – ден преди да даде показания пред Конгреса за внезапния срив миналия месец на една от най-големите борси за криптовалута в света.

Арестът бележи зашеметяващо изпадане в немилост за 30-годишния предприемач, широко известен с инициалите си SBF. По-рано той използва бума на биткойн и цифровите активи като цяло, превръщайки се за отрицателно време в милиардер.

Базирана на Бахамите, борсата FTX стартира през 2019 г. и обяви фалит на 11 ноември 2022 г. Компанията не успя да набере финансиране и да предотврати колапса си, провокиран от масовото изтегляне на пари от платформата – търговците изтеглиха 6 милиарда долара само за 72 часа.

Тогава стана ясно, че Банкман-Фрийд тайно е използвал клиентски средства на обща стойност 10 млрд. долара, за да подкрепи своя търговски бизнес.

Арестът идва в момент, когато Банкман-Фрийд се готви да обвини бившите си адвокати, новия изпълнителен директор на FTX Джон Рей и конкурентния борсов оператор Binance по време на изслушването в Конгреса.

От свидетелските показания, чиято чернова бе видяна от Reuters, става ясно, че Банкман-Фрийд планира да каже, че е бил притиснат от адвокатите да номинира Рей за главен изпълнителен директор след внезапното изтичане на клиентски средства. А когато минути по-късно е поискал да промени решението си след постъпило предложение за милиарди долари ново финансиране, те му казали, че е твърде късно.

Банкман-Фрийд вече няма да може да свидетелства, според конгресмена Максин Уотърс, която в изявление каза, че е изненадана да чуе за ареста му. Показанията на Рей ще продължат.

Американските прокурори казаха, че обвиненията срещу Банкман-Фрийд ще бъдат разкрити във вторник. Сред тях, по информация на New York Times, са такива за измама и пране на пари. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ отделно разреши обвинения, свързани с нарушения на законите за ценните книжа, каза регулаторът в понеделник.

"Никога не съм се опитвал да извърша измама“, каза Банкман-Фрийд в интервю на 30 ноември на срещата на върха на Dealbook на New York Times, пише economic.bg.

Коментари

Новини Варна