IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:30 | 15 декември 2022
Обновен: 09:30 | 19 април 2024

Руски военен: Мръзнем, почти голи и без храна. В Украйна е студено!

Те не разполагат с никакви медицински консумативи

По материала работи: Слав Велев
Руски военен: Мръзнем, почти голи и без храна. В Украйна е студено!

Снимка: БГНЕС

Руски полк поиска повече оборудване и медицински консумативи за борбата си в Украйна в отчаян видео призив, докато двете страни се подготвят за сурова зимна схватка.

Командирът на група мобилизирани войници от руската Кемеровска област отправи призива към губернатора на региона Сергей Цивильов, като заяви, че мъжете са пристигнали почти "голи", съобщава „Newsweek“, предаде Bulgaria ON AIR.

"Аз съм инструктор по бойна подготовка от 247-и полк, град Ставропол. Бих искал да се обърна към губернатора на Кемеровска област, Сергей Евгениевич", започва той.

"Бойците, които ни изпратихте в Ставрополския край, са почти напълно голи. Те не разполагат с никакви медицински консумативи. Медицинските консумативи, с които разполагат, са само един турникет", казва командирът.

"Те нямат почти никаква защита, само две бронежилетки. Всичко останало, отстрани, те са напълно открити. На практика нямат нищо друго", допълва командирът, посочвайки облеклото на войника. 

"Никакво термобельо, момчетата мръзнат. В Украйна е доста студено", споделя още той.

Командирът завършва видеото с думите: "Искаме помощ от вас, да обърнете внимание на това и да вземете съответните мерки. Очакваме обратна връзка от вас."

Русия за първи път призна, че има проблеми с оборудването за мобилизираните войници на 26 октомври. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви тогава пред репортери, че Русия не разполага с достатъчно оборудване за стотиците хиляди войници, призовани по силата на мобилизационния указ на руския президент Владимир Путин от 21 септември.

Песков заяви, че новосформираният съвет, създаден от Путин, работи по разрешаването на проблемите с оборудването и че регионалните власти работят по осигуряването на "липсващото оборудване".

Проблемите с екипировката от руска страна вероятно ще поставят Украйна в изгодна позиция тази зима, заяви по-рано пред "Newsweek" Макс Бергман, директор на Европейската програма в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

"Това, което виждаме, е, че руските наборници, които са хвърляни на фронта, много от тях имат много малко оборудване, изпратени са без стоки от първа необходимост като храна", заяви той, цитиран от БГНЕС.

"През зимата се нуждаете от повече екипировка, от екипировка за зимни условия, от възможност да се стоплите. Така че всъщност изискванията към силите на терен се увеличават и според мен украинците ще бъдат доста добре подготвени за това, докато не съм сигурен, че новомобилизираните руски сили ще бъдат."

Руската медия Сота публикува в понеделник видеоклип, за който се твърди, че показва как мобилизираните войници получават новогодишни подаръци в кутии с емблемата на "Единна Русия" - управляващата партия в страната. Една от кутиите с подаръци съдържа цигари, самобръсначки, турникет, торбичка за превръзки, овесени ядки, макарони, ориз и бельо.

Коментари

Новини Варна