IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:40 | 18 декември 2022
Обновен: 23:15 | 25 април 2024

Днес е Международният ден на мигранта

18 декември е обявен още за Ден на арабския език

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният ден на мигранта

В светския календар 18 декември е определен за Международен ден на мигранта, по повод приемането на международната Конвенция за защита на правата на работниците-мигранти и на членовете на техните семейства, гласувана през 1990 година.

Според статистиката, всеки 35-ти жител на планетата е мигрант, който живее и работи в чужбина. Ежегодно в този ден, който се чества в много страни, от междуправителствени и неправителствени организации могат да се чуят призиви към световната общност да отделя повече внимание на проблемите на мигрантите и тяхната защита.

Призивът е изключително важен за страни, като нашата, защото над 2 млн. български граждани са мигранти, които живеят и работят извън границите на родината си.

Днешната дата е обявена за Международен ден на арабския език. На 18 декември 1973 година Генералната асамблея на ООН е включила арабския език в броя на официалните и работни езици на ООН. Към настоящия момент броят на хората, говорещи арабски език и  разновидностите му, е около 300 млн. Денят на арабския език се чества като такъв от 2010 година, когато Департаментът по връзки с обществеността към ООН предложил да се учредят празници на езиците за всеки един от официалните езици в ООН. За ден на арабския език е била избрана датата 18 декември, тъй като на този ден той е бил включен в списъка на официалните езици на ООН. Арабският език е роден за около 240 млн. човека, а около 50 млн. го използват като втори език. За религиозни цели класическият арабски – езикът на Корана, се използва от последователите на исляма, които са повече от 1,5 млрд. човека в света. Арабският език е официален език във всички арабски страни и втори официален език в Израел, Еритрея, Чад, Сомалия, Джимути и Коморските острови.

Коментари

Новини Варна