IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
08:45 | 19 декември 2022
Обновен: 15:51 | 25 април 2024

ФИФА блокира Зеленски в Катар, той поиска: Глобална среща за мир! (ВИДЕО)

Кисинджър: Наближава времето за договаряне на мир в Украйна

По материала работи: Слав Велев
ФИФА блокира Зеленски в Катар, той поиска: Глобална среща за мир! (ВИДЕО)

Части от видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски, което ФИФА отказа да покаже преди финала на Мондиал 2022, се появиха в социалните мрежи.

В него президентът на Украйна призовава за присъединяване към „глобална среща на върха за формулата на мира“.

По-специално видеото беше публикувано от ръководителя на Офиса на президента Андрий Йермак в Телеграм.

„Световното първенство по футбол доказва отново и отново, че различните страни и народи могат да решат кой е най-силен в честната игра, а не в играта с огъня. На зелено бойно поле, а не на червено бойно поле“, казва Володимир Зеленски. Украйна повече от всичко се нуждае от мир, подчерта държавният глава.

„ Ние предложихме формула за мир, защото човек не може да бъде шампион във война. Не може да има равенство“, каза той.

Зеленски припомни инициативата за провеждане на глобална мирна среща тази зима, „среща на върха, която обединява всички нации по света около курса за глобален мир“.

Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една опустошителна световна война, но мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос, каза патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс.

Кисинджър, който е архитект на политиката на разведряване към Съветския съюз по време на Студената война, когато беше държавен секретар при републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд, се е срещал няколко пъти с Владимир Путин, откакто той стана президент през 2000 г.

Засега не се вижда изход от конфликта, който започна с нашествието на Путин в Украйна на 24 февруари. Десетки хиляди хора загубиха живота си, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Сега Русия контролира около една пета от територията на Украйна.

Кремъл казва, че Киев трябва да признае анексираните от Москва южни и източни украински области. Украйна настоява всички руски войски да напуснат територията ѝ, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. Киев кандидатства за присъединяване към НАТО, след като Москва обяви анексациите през септември.

„Наближава времето да се надградят стратегическите промени, които вече бяха постигнати, и да бъдат интегрирани в нова структура към постигането на мир чрез преговори“, пише Кисинджър в списание The Spectator.

„Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл“, допълва той в статия със заглавие „Как да избегнем още една световна война“.

Кисинджър отбелязва, че през май е предложил примирие, при което руските сили да се изтеглят на позициите отпреди началото на нашествието на 24 февруари, а съдбата на Крим да бъде обект на „преговори“.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в интервю в събота, че макар повечето конфликти да завършват с преговори, оценката на Управлението е, че Русия все още няма сериозни намерения за реални преговори за прекратяване на войната.

Кисинджър, който е на 99 години, отбелязва, че ако завръщането към установеното статукво през 2014 г. се окаже невъзможно, референдуми под наблюдението на международната общност на завзети територии от Русия може да са вариант.

Кисинджър предупреди, че разпокъсването на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика може да превърнат територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум.

Коментари

Новини Варна