IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:00 | 26 декември 2022
Обновен: 22:40 | 19 април 2024

Взривове в руска ВВС база

От нея са масираните ракетни удари срещу Украйна

По материала работи: Слав Велев
Взривове в руска ВВС база

Снимка: АРХИВ

Взривове са чути в руската военновъздушна база Енгелс, намираща се само на няколкостотин километра от фронтовата линия в Украйна, съобщиха руски и украински медии, цитирани от Ройтерс.

Засега няма официално потвърждение на информацията. Ройтерс също отбелязва, че не може да я провери чрез независим източник.

Агенция РБК-Украйна съобщи, че са избухнали два взрива.

Руското издание "База" отбеляза, като се позова на местни жители, че е имало вой на сирени за въздушна тревога и че е проехтяла експлозия.

На 5 декември Русия съобщи, че тази военновъздушна база, която се намира на около 730 км югоизточно от Москва близо до град Саратов, плюс още една са станали обект на украински атаки с дронове.

Двойният удар нанесе значителни репутационни щети на Москва и породи въпроси защо отбраната ѝ се е провалила, както казаха тогава анализатори. Това още веднъж насочи вниманието към използването на безпилотни летателни средства във войната между двете съседни държави.

Украйна никога не е поемала публично отговорност за нападения в Русия.

Украинската агенция Укринформ, която също съобщава за взривове в Енгелс, като се позовава на руските канали в социалната мрежа Телеграм, отбелязва, че именно от тази база се извършват всички масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. Укринформ допълва, че там са базирани руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Информацията за инцидент във военновъздушната база Енгелс в руската Саратовска област се проверява, но няма щети по гражданската инфраструктура, съобщи местният губернатор Роман Бусаргин по-късно, предаде Ройтерс.

"Няма извънредни ситуации в жилищните райони на град Енгелс", написа Бусаргин в социалната мрежа Телеграм. "Няма абсолютно никаква опасност за жителите. Няма повредени обекти от гражданската инфраструктура. Информацията за инцидент във военен обект се проверява от правоохранителните органи."

 

Коментари

Новини Варна