IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
09:00 | 6 януари 2023
Обновен: 13:58 | 11 април 2024

Смърт от грип в съседна Румъния – готвят се мерки, но не и затваряне

Въпреки усложнената епидемиологична обстановка учениците ще се върнат в клас от 9 януари

По материала работи: Ставри Таргов
Смърт от грип в съседна Румъния – готвят се мерки, но не и затваряне

Румъния няма да обявява грипна епидемия. Това стана ясно след пресконференция на здравния министър на северната ни съседка Александру Рафила. По думите му обаче страната се намира в състояние на епидемиологична тревога.

„Не искам да се връщам по никакъв начин към дискусии, свързани с карантина и изолация. Предпочитам препоръки, отколкото ограничения", заяви Рафила, цитиран от телевизия Диджи24. Ресорният министър препоръча на румънците да носят маски в затворени помещения.

Междувременно Националният център за надзор и контрол на заразните болести към Националния институт по обществено здраве съобщи за първите смъртни случаи от грип в Румъния.

Става въпрос за 25-годишна жена от Букурещ с потвърден грипен вирус тип А и друга жена на 50 години, също от Букурещ, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Въпреки усложнената епидемиологична обстановка отвъд Дунава, учениците ще се върнат в клас от 9 януари. Училищата ще отворят при нормални условия. „Не обмисляме спиране на учебните занятия и преминаване към онлайн или хибриден режим.

Смятаме, че след две пандемични години учениците трябва да са в час и клас“, заявиха днес от Министерството на образованието и науката в Румъния.

От Министерството на здравеопазването очакват спад в броя на грипните случаи до две-три седмици, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна