IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:00 | 21 януари 2023
Обновен: 09:06 | 26 март 2024

Бизнесът с откраднати катализатори се разраства

Най-застрашени от посегателства са по-старите Opel Astra, Toyota Prius и VW Polo

По материала работи: Ставри Таргов
Бизнесът с откраднати катализатори се разраства

Бизнесът с откраднати катализатори се разраства не само в САЩ, но и в Европа, като към момента най-много от това страда Германия.

Според информация на най-големия автомобилен клуб в страната – ADAC, нейните пътни патрулr през 2022 г. са се отзовали на 1038 повиквани за откраднати катализатори.

Експертите от ADAC допускат, че броят на неотчетените случаи на откраднати устройства за пречиствания в Германия е значително по-голям. През 2018 г. мобилните екипи на клуба, наречени „Жълтите ангели“, са регистрирали 77 случая, а през следващата година 169. През 2020 г. са преброени 420 откраднати катализатори, а през 2021 г. са били 959.

Според предишни констатации особено засегнати са по-старите превозни средства с бензинови двигатели, при които катализаторът е монтиран в средата на пода на автомобила и така достъпът до него е много лесен. Най-застрашени от посегателства са по-старите Opel Astra, Toyota Prius и VW Polo.

При по-новите автомобили катализаторът е монтиран много близо до двигателя, за да загрее по-бързо след студен старт и да достигне работна температура. Там обаче достъпът е много по-труден и съответно свалянето му отнема много повече време.

ADAC обяснява нарастващия брой откраднати катализатори с високата цена на благородните метали като платина, паладий и родий. Откраднатите катализатори се рециклират. Получените по този начин благородни метали след това могат да бъдат предложени отново на производителите на катализаторите.

Катализаторите са неразделна част от изпускателните системи от началото на 90-те години на миналия век и имат за задача да преобразуват вредните за здравето и околната среда изгорели газове в нетоксични вещества. С помощта на катализатор замърсителят на въздуха въглероден оксид (CO) се превръща във въглероден диоксид (CO2).

Според ADAC колите, чийто катализатор е бил откраднат, не само са значително по-шумни, но и губят лиценза си за експлоатация и вече нямат право да се движат по обществени пътища.

Те трябва да бъдат транспортирани до сервиз, а смяната струва до 1000 евро, включително монтажа, като отделните модели също са значително по-скъпи, пише automedia.investor.bg.

Коментари

Новини Варна