IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:40 | 21 януари 2023
Обновен: 13:04 | 16 април 2024

Украйна подготвя контраофанзива през пролетта

Това съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин

По материала работи: Ставри Таргов
Украйна подготвя контраофанзива през пролетта

Украйна подготвя контраофанзива, която трябва да започне през пролетта. Това съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин.

Той призова съюзниците да помогнат с оръжие на Киев за контранастъплението. За укрепване на украинските позиции край руската граница съобщават и чужди журналисти, посетили района.

В Козача Лопан вече не помнят какво е живот без война. Намира се на север от Харков, на 5 километра от руската граница.

Градът бил от първите, превзети от руснаците. В продължение на 6 месеца в Козача Лопан се намирал щаб на руската групировка Вагнер. На 11 септември Украйна си върнала града.

Руснаците напуснали Козача Лопан, оставяйки след себе си руини и много свидетелства за зверства, които сега се разследват като военни престъпления.

Преди година всеки ден пътували влакове от Русия до Козача Лопан. Руснаците идвали в града на пазар. Но отдавна това е в историята.

За напълно отминалото време напомня и жп гарата. Почти разрушена е. В продължение на половин година от нея Вагнер ръководели операциите си. Там били и стаите за мъчения.

Спокойствие в Козача Лопан едва ли скоро ще настъпи. Заради близостта на града с Русия сега там се страхуват от нова руска атака. Украинските части започнаха да укрепват позициите си около Козача Лопан, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна