IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:40 | 22 януари 2023
Обновен: 15:13 | 29 април 2024

Българин оцеля като по чудо след обстрел в Украйна

Това е Лазар Радков, който е основател на "Капачки за бъдеще"

По материала работи: Ставри Таргов
Българин оцеля като по чудо след обстрел в Украйна

Българинът Лазар Радков, който е основател на "Капачки за бъдеще", оцеля като по чудо след обстрел в Украйна, съобщава 24 часа.

„Удариха ни с минохвъргачка. Мината падна и детонира някъде 2-3 метра пред и леко вляво пред буса. Шофьорът получи два шрапнела в лявата половина на торса.

Шрапнел счупи лявата ключица на този вдясно от шофьора. Момчето зад мене получи прорезни рани на над десет места по лицето от пръснатото странично стъкло. Аз се сдобих с малко парченце от шрапнел, пробило ветровката и спряно в якето вероятно от презрамката на бронята отдолу", разказа българинът в своя фейсбук профил.

"В момента на взрива първо ни гръмнаха главите. След това чух шофьора да крещи от болка, понеже освен шрапнелите, беше отнесъл и основната сила на ударната вълна, защото мината гръмна буквално в лицето му.

Когато бусът спря, двамата до шофьора веднага изскочиха навън, предполагам единият или двамата са му помогнали да излезе. Изкрещях им няколко пъти да отворят страничната дясна врата, за да можем да излезем и тримата, които бяхме зад тях, защото се отваряше само от копче от предното табло."

"Все тая, дали случайно или иронично - имахме двама сериозно пострадали и трябваше да се погрижим за тях. Изтичах до ударения бус, грабнах си парамедишката раница и аптечката и изтичах наобратно.

Колегите вече бяха натоварили пострадалите и себе си в задната част на другия бус върху кашоните и торбите с храна, санитарни материали и генератори, а войникът ги беше ориентирал къде е най-близката болница", написа още той.

"Мислех това да е последната ми кампания за Украйна, тамън и изразходвахме почти всички събрани пари по предназначение. Тези дни ще пусна един къс отчет. Така или иначе имам премного други ангажименти.

След този случай обаче мисля да ПРОДЪЛЖА кампанията за Украйна. Не мисля да ходя да ме бомбят пак, но смятаме да ПРОДЪЛЖА да помагам на хората в нужда там."

"Ние също вече сме на над 200 км от мястото. Скоро и ние ще отдъхнем, понеже спим в бусове. Първо обаче ще си почистя хубаво телефона, че сега гледам, че все още имам малко кръв по него. Вероятно моя", написа той в заключение.

Коментари

Новини Варна