IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:15 | 27 януари 2023
Обновен: 02:13 | 26 април 2024

Днес е Международен възпоменателен ден на Холокоста

На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международен възпоменателен ден на Холокоста

Днешната дата е определена за Международен възпоменателен ден на Холокоста. На този ден през 1945 година малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. В него са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени, но се смята че там смъртта си са намерили около 6 млн. души. Датата е обявена през 2005 година от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста.

Близо 50 държавни и правителствени ръководители от цял свят взеха участие през миналата седмица в церемонията в Йерусалим, с която се отбеляза 75-ата годишнина от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц и Деня за възпоменание на Холокоста. Сред гостите бе и държавният глава Румен Радев, който за пореден път напомни, че България спасява своите евреи по време на Втората световна война.

Коментари

Новини Варна