IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:20 | 29 януари 2023
Обновен: 02:46 | 18 април 2024

Генералът от резерва Петър Павел стана президент на Чехия

Той победи опонента си - бившия премиер Андрей Бабиш, с над 58% от гласовете

По материала работи: Ставри Таргов
Генералът от резерва Петър Павел стана президент на Чехия

Генералът от резерва Петър Павел триумфира на втория тур от президентските избори в Чехия.

След кампания в подкрепа на НАТО, Европейския съюз и подкрепа за Украйна, Павел победи опонента си - бившия премиер Андрей Бабиш, с над 58% от гласовете, сочат резултатите при почти пълно преброяване на гласовете.

Бабиш доминираше, но и поляризираше чешката политика в продължение на десетилетие. Петър Павел, който се кандидатира като независим и беше подкрепен от дясноцентристкото правителство, излъчваше послание за единство и спокойствие.

Той поема поста от Милош Земан, който изкара два мандата, защитавайки по-близки отношения с Китай и Москва. Президентът в Чехия, както и в България, има представителна функция. В победната си реч 61-годишния Петър Павел заяви:

 

"Искам да благодаря на теези, които гласуваха за мен, защото така показаха, че уважават демокрацията и ги е грижа как ще изглежда тази държава.

Разбирам, че има разочаровани, защото не е избран техният фаворит. Но не виждам губещ и печелещ електорат. На изборите спечелиха ценности като истината, достойнството, уважението и смиреността", съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна