IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
11:00 | 4 февруари 2023
Обновен: 19:59 | 19 април 2024

Под мерника на снайперисти: Македонци и българи почитат Гоце Делчев поотделно (ВИДЕО)

От РСМ вече се поклониха, нашенци свеждат глави в 13 часа

По материала работи: Слав Велев
Под мерника на снайперисти: Македонци и българи почитат Гоце Делчев поотделно (ВИДЕО)

Снимка и ВИДЕО: БНТ

България и РСМ честват поотделно рождението на Гоце Делчев под мерника на снайперисти и насред звука от хеликоптери. 

Днес се навършват 151 години от рождението на един от великите български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско.

При изключителни мерки за сигурност в Република Северна Македония се чества годишнината на Гоце Делчев, предаде БНТ.

Заради напрежението между България и РСМ през последните месеци, властите в Скопие са създали организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци пред революционера без да се засичат.

Малко след 10 часа главата на МПЦ архиепископ Стефан отслужи панихида в присъствието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски и членове на правителството.

От българска страна пред тленните останки на Гоце Делчев ще се поклонят вицепремиерът Иван Демерджиев, здравният министър Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Очаква се в столицата на Северна Македония да пристигнат между 100 и 150 българи, организирали се с автобуси. Те ще бъдат ескортирани от границата до подстъпите на Скопското кале.

Поклонението на представителите на България е насрочено за 13 часа.

Движението около църквата "Свети Спас" от самата църква и крепостта до кръстовището при Музея на жертвите на Холокоста е затворено. Специални полицейски сили са разположени на КПП-та, където е организиран пропускателен режим. Хеликоптер кръжи над мястото за честванията.

ВИДЕО вижте ТУК

Коментари

Новини Варна