IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
12:00 | 7 февруари 2023
Обновен: 21:12 | 27 март 2024

Загиналите при трусовете в Турция и Сирия надхвърлиха 4 800 души

5775 сгради са разрушени при земетресението в понеделник

По материала работи: Ставри Таргов
Загиналите при трусовете в Турция и Сирия надхвърлиха 4 800 души

Над 4800 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция и Сирия, съобщи Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че се проверява информация за един пострадал с българско гражданство.

Продължават вторичните трусове, повечето от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.

Говорителят на Службата за извънредни ситуации на Турция Орхан Татар съобщи във вторник, че броят на загиналите в страната е нараснал на 3381 души.

Той посочи, че 20 426 души са ранени и 5775 сгради - разрушени при земетресението в понеделник, последвано от 285 вторични труса.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви едноседмичен национален траур. Той определи бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.

"Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и пострадалите, тъй като работата на спасителите продължава в развалините на много сгради в зоната на трусовете. Но надеждата ни е, че ще се възстановим от това бедствие с възможно най-малко човешки жертви", заяви Ердоган.

В съседна Сирия най-малко 220 сгради са се срутили при опустошителните земетресения вчера, още толкова са необитаеми, съобщи говорител на ООН. Недостъпни са складове с хуманитарна помощ за близо 4 милиона сирийци в района на земетресението, контролиран от опозицията.

Днес продължава издирването на оцелели под сринатите сгради.

Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Турция, за да участват в спасителните и издирвателни дейности, съобщи еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

Китай ще предостави първи транш от близо 6 милиона долара спешна помощ на Турция след земетресението, предава Ройтерс. Китайският Червен кръст отпуска по 200 хиляди долара на Турция и на Сирия, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна