IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:20 | 10 февруари 2023
Обновен: 14:30 | 15 май 2024

При ядрен удар оцеляват само 2 страни

Това са Австралия и Нова Зеландия

По материала работи: Ставри Таргов
При ядрен удар оцеляват само 2 страни

Изследователи установиха, че Австралия, следвана от съседната Нова Зеландия, са в най-добри позиции да оцелеят при ядрена зима и да помогнат за рестартирането на рухналата човешка цивилизация, съобщава „Гардиън“.

Проучването, публикувано в списание „Risk Analysis“, описва Австралия, Нова Зеландия, Исландия, Соломоновите острови и Вануату като островните държави, които са най-способни да произведат достатъчно храна за населението си след "внезапна намаляваща слънчевата светлина катастрофа", като ядрена война, супервулкан или удар на астероид.

Изследователите пишат, че дори и при най-тежкия сценарий "вероятно ще има оцелели по цялата планета", като тези в най-устойчивите страни ще имат най-голям шанс да избегнат прединдустриалния колапс

Австралия и Нова Зеландия - и двете стабилни земеделски производители, които са скрити от вероятните места на ядрен удар в северното полукълбо - оглавиха таблиците, като Австралия се представя най-добре като цяло.

Сравнително добрата инфраструктура, огромният енергиен излишък, високото ниво на здравна сигурност и бюджетът за отбрана на Австралия спомогнаха за изтласкването ѝ на върха на таблицата.

Срещу Австралия обаче действа един важен фактор: относително близките ѝ военни връзки с Обединеното кралство и САЩ увеличават вероятността тя да стане мишена в ядрена война.

В тази област Нова Зеландия има някои предимства, смятат авторите, благодарение на дългогодишния си статут на страна, свободна от ядрени оръжия. Нейната устойчивост в случай на рязък спад на глобалната температура, предизвикан от период на тъмнина, цялата територия на Нова Зеландия е сравнително близо до океана, което я предпазва от екстремни температурни спадове, също би помогнала.

Дори и при най-лошия сценарий - 61% намаление на реколтата по време на продължителна ядрена зима - новозеландците пак ще имат достатъчно храна, пише "Стандарт".

Коментари

Колибар ( преди 1 година )
При ядрена война шанс да оцелеят имат само ***, ако в Австралия и Нова Зеландия има *** имат около 5% шанс да оцелеят! Явно на неолибералите им е омръзнало живота и желаят да унищожат цялата планета.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Руский Иван ( преди 1 година )
Този който е писал за ядрена зима, явно не знае ,че при ядреното оръжие в зависимост от мощността няма да има живот на земята и по добре да не се случва .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Господин никой ( преди 1 година )
Да се заиграва със страховете на хората днес е повече от модерно,хубав ден ви желая!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Baj hoi ( преди 1 година )
Ще оцелее Австралия, ама друг път.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 8
Новини Варна