IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
11:00 | 11 февруари 2023
Обновен: 09:52 | 18 април 2024

Откриха мъртви китове край бреговете на Кипър

Предполага се, че са били засегнати от земетресенията в Турция

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха мъртви китове край бреговете на Кипър

Открити са мъртви китове по северοзападните брегове на Кипър, вероятно засегнати от земетресенията в Турция и Сирия, предаде Ройтерс.

Шест на брой са откритите морски бозайници от вида клюномуцунести китове на Кювие край Полис и Пахиамос, а група от четири от същия вид са открити на брега ден по-рано в районите на Полис, Гиалия и Аргака, поясни κипърският Οтдел за риболов и морски изследвания, цитиран от електронното издание на гръцкия в. Катимерини.

Три от четирите кита, намерени в четвъртък, са били върнати обратно в морето, докато четвъртият е бил мъртъв, съобщи отделът.

Предстои аутопсия и взимане на проби за установяване на възможните причини за смъртта. Вероятно е причината да са военни експерименти, сеизмични проучвания или мощните земетресения в Турция и Сирия, тъй като тези животни са много чувствителни към шума, осведоми Янис Йоану от Οтдела за риболов и морски изследвания по кипърската телевизия „Сигма“, цитиран от Ройтерс.

Клюномуцунестите китове на Кювие не са често срещани морски видове във водите на Кипър. Те са открити в територия, намираща се под контрола на международно признатото правителство в Никозия.

По-голямата част от бреговата ивица се контролира от отцепилата се държава на кипърските турци.

Огромните земетресения в понеделник в Турция и Сирия, които убиха десетки хиляди хора, бяха усетени и в източните части на средиземноморския остров, пише glasnews.bg.

Коментари

Новини Варна