IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
15:00 | 19 февруари 2023
Обновен: 15:52 | 28 март 2024

Украйна очаква още оръжия от ЕС

По-голямата част на страната има ток въпреки поредицата руски нападения срещу електропреносната мрежа

По материала работи: Ставри Таргов
Украйна очаква още оръжия от ЕС

Русия продължава да обстрелва позиции и съоръжения на украинската армия. От Киев също твърдят, че са поразили руски цели. Президентът Володимир Зеленски изрази увереност, че Украйна ще получи още оръжия от съюзниците си след Мюнхенската конференция по сигурността.

Руската армия е обстрелвала депа с амуниции и оръжия на украинските части в Купянск, Лиман и Донецк, поразен е и оръжеен склад на украинската армия в стратегически важния град Угледар съобщи Москва.

Руските части твърдят още, че са превзели селище в Харковска област. От Генералния щаб на украинските въоръжени сили пък съобщиха за удари по позиции на руската армия в град Донецк и района на Бахмут и Авдеевка.

По-голямата част от Украйна има ток въпреки поредицата руски нападения срещу електропреносната мрежа, заяви президентът Володимир Зеленски и похвали работата на аварийните екипи. Изключение е пристанищният град Одеса, където спиранията на тока със защитна цел още са в сила.

В традиционното си видео обръщение Зеленски каза, че очаква Мюнхенската конференция по сигурността да осигури още военна помощ за Украйна. В речта си на форума американският вицепрезидент Камала Харис обвини Русия в престъпления срещу човечеството в Украйна, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде смачкана. Макрон изради увереност, че конфликтът няма да завърши на бойното поле.

Бившият руски шахматен шампион и отявлен критик на Кремъл Гари Каспаров заяви, че Украйна трябва да победи Москва като "предварително условие" за демократичен преход в Русия.

"Руснаците живеят в балон. Той не може да бъде разрушен, освен ако идеята за империя не рухне, благодарение на военно поражение," подчерта той, цитиран от Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна