IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:20 | 20 февруари 2023
Обновен: 12:54 | 27 април 2024

Светофарите с четвърта светлина – бяла! Тя пък ще е за автономните коли

Белият цвят ще бъде предназначен за автономните автомобили

По материала работи: Слав Велев
Светофарите с четвърта светлина – бяла! Тя пък ще е за автономните коли

Въпреки отличните постижение на изкуствения интелект в търсенето на живот в космоса, успехът му в ежедневието не е толкова впечатляващ. Пример може да се даде с внедряването по пътищата на т.нар. самоуправляващи се автомобили, които така и не успяват да навлезат в живота ни и все още не могат да спасят градовете от задръствания и шофьорите от преразход на гориво.

За частично преодоляване на тези фактори учените от Университета на Северна Каролина предлагат на властите по света да одобрят и въведат в експлоатация четварта светлина на светофарите, която ще е само за безпилотни превозни средства. Според информацията на New Atlas, тази светлина трябва да е бяла, пише AutoMedia.

Концепцията за четвъртия сигнал беше обявена за първи път още преди три години - през 2020-а. Учените обясняват, че съществуващите цветове ще запазят значенията си, а бялото ще означава „следвайте движението напред“ или иначе казано трябва да тръгнете, ако колата пред вас се движи, или да спрете, ако стои на място.

Това предложение се основава на идеята, че самоуправляващите се коли могат да комуникират помежду си и могат да разпределят реда на трафика по-ефективно, а останалите коли с водачи ще трябва да се съобразяват с тях, следвайки ги. Така, според учените, задръстванията ще намалеят драстично.

С помощта на моделиране експертите установяват, че колкото повече автомобили без водачи са на пътя, толкова повече се намалява времето на престой на кръстовището, а при наличие на бял сигнал това намаляване на времето става още по-значително. Схемата обаче ще проработи, каво ако автономните коли са над 30% от всички движещи се.

Коментари

Гражданин ( преди 1 година )
Ако предният автомобил потегли на червено, всички следващи МПС ли ще потеглят ???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна