IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:20 | 8 март 2023
Обновен: 23:38 | 19 април 2024

Шопската салата е спасена! Турция пусна износа на домати

Няма да изчезнат от веригите у нас

По материала работи: Слав Велев
Шопската салата е спасена! Турция пусна износа на домати

Снимка: Pixabay

Турция премахна забраната за износ на домати, въведена от 2 март, предаде турската частна телевизия НТВ, предаде Bulgaria ON AIR.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничението, позовавайки се на "необичайното увеличение на цените на доматите в Турция и бедствието, причинено от земетресението".

 

Като причина също бе добавено, че е необходимо да се предприемат мерки за гарантиране на сигурността на доставките на храни и стабилността на цените, поради което бяха наложени рестрикции на износа на домати до 14 април. Изключение бе направено само за признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република (СКТР), Палестина и Азербайджан.

С решение, публикувано в турския държавен вестник, уведомлението, с което министерството на земеделието въведе ограниченията, бе отменено, с което отпадна и забраната за износ на домати, предизвикала силна реакция от страна на представители на сектора, предаде БТА.

Турските домати са сред най-често срещаните в търговските вериги у нас. Тяхната наличие или липса, според експерти, могат да повлияят на цените на продукта у нас. Реално забраната за износ беше в сила за седмица.

Коментари

Новини Варна