IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:00 | 17 март 2023
Обновен: 08:00 | 20 април 2024

Русия откри дрона MQ-9, пробва да го вади

Машината е намерена на морското дъно на 60 км от Севастопол, на дълбочина 850-900 м

По материала работи: Слав Велев
Русия откри дрона MQ-9, пробва да го вади

Руски военни експерти са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море. Машината е открита на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м. Това съобщи за севастополския портал ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията.

„Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода „Южен поток“ минава в близост до този район“, заяви източникът пред ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона. Източникът заяви, че в момента експертите изработват решение за по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

„Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници“, заяви източникът пред ForPost. Такива средства, отбелязва източникът, са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа пред ForPost, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. На свой ред той отбеляза, че не е изключен сценарий, при който американските сили ще се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да се издигне на повърхността.

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев заяви в ефира на телевизионния канал „Русия-1“, че работата по вдигането на падналия дрон от морското дъно е необходима и тя ще бъде извършена.

САЩ имат основание да смятат, че Русия се опитва да извади останките от дрона ЕмКю-9 от водите на Черно море.

Безпилотният самолет се разби във вторник след опит за прихващане от страна на два руски изтребителя СУ-27. Версиите на Вашингтон и Москва за инцидента се разминават - според американците е имало контакт между летателните апарати, според руснаците такъв не е осъществен.

От Пентагона разпространиха видео от инцидента, на което се виждат опитите на руските самолети да саботират полета на американския дрон, като пускат гориво на пътя му. Според американски източници в района на падането, на около 120 км от полуостров Крим, са забелязани руски кораби. Опасенията са, че ако открие останките, Москва ще получи достъп до секретни американски военни технологии.

Коментари

Новини Варна