IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:45 | 24 март 2023
Обновен: 02:56 | 2 май 2024

Северна Корея се похвали с нов дрон за "ядрено цунами"

Оръжието представлява ядрен, безпилотен, подводен, боен катер

По материала работи: Слав Велев
Северна Корея се похвали с нов дрон за "ядрено цунами"

Тестът е бил ръководен лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун/Снимка: БГНЕС

От 21 до 23 март Северна Корея е извършила изпитания на нов подводен дрон, способен да носи ядрен заряд, който при детонация може да предизвика "свръхмощно радиоактивно цунами", съобщи държавното радио "Гласът на Корея", предаде БТА.

"Това секретно оръжие е ядрен безпилотен подводен боен катер. Неговата мисия е тайно да плува под водата, да предизвиква свръхмощно радиоактивно цунами чрез подводна експлозия, за да унищожи и разруши групировки от вражески кораби и пристанище", се казва в информацията.

По време на учението новият севернокорейски подводен дрон се е движел на дълбочина от 80 до 150 метра в продължение на повече от 59 часа и се взривил във водите край източното крайбрежие вчера, съобщи агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Отбелязва се, че безпилотникът е бил изпратен в район за учения близо до провинция Хамгьон-Намдо на източния бряг на Северна Корея на 21 март.

"Изпитанията точно оцениха всички тактически и технически характеристики на ядрения безпилотен подводен щурмови апарат, потвърдиха неговата надеждност и доказаха безупречната му способност за нанасяне на смъртоносен удар", съобщи "Гласът на Корея".

Тестът е бил ръководен лично от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Коментари

Новини Варна