IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:20 | 30 март 2023
Обновен: 21:15 | 15 март 2024

Херо Мустафа става посланик на САЩ в Египет

Историята на семейството ѝ е обект на документалния филм "American Herro"

По материала работи: Ставри Таргов
Херо Мустафа става посланик на САЩ в Египет

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да номинира досегашния посланик в България Херо Мустафа за извънреден и пълномощен посланик в Арабска република Египет, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Херо Мустафа Гарг, професионален член на висшата дипломатическа служба с ранг министър-съветник, беше посланик на САЩ в Република България от октомври 2019 г. до март 2023 г.

Преди това е заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Лисабон, Португалия, и политически министър-съветник в посолството на САЩ в Ню Делхи, Индия.

По-рано Мустафа работи в кабинета на вицепрезидента по въпроси, свързани с Близкия изток и Южна и Централна Азия. Другите ѝ назначения във Вашингтон включват заместник-директор на Службата за Афганистан, съветник по Близкия изток в кабинета на заместник-министъра по политическите въпроси, директор по въпросите на Иран, израелско-палестинските въпроси и Йордания в Съвета за национална сигурност, както и директор на Съвета за национална сигурност за Ирак и Афганистан.

Херо Мустафа е работила в чужбина и като водещ граждански координатор на САЩ в Мосул, Ирак, консулски служител в Бейрут, Ливан, и политически служител в Атина, Гърция. Носител е на наградата Matilda W. Синклер за отлични постижения по чужд език, се казва още в публикуваната на сайта на Белия дом информация.

Херо Мустафа е израснала в Северна Дакота и говори кюрдски, арабски, фарси, гръцки, хинди, български и португалски.

Историята на семейството ѝ е обект на документалния филм "American Herro", а през 2021 г. тя е отличена от корпорация "Карнеги" като един от великите имигранти на Америка. Има бакалавърска степен от Училището за дипломатическа служба към Университета Джорджтаун и магистърска степен от Принстънския университет, съобщавва БНТ.

Коментари

Новини Варна