IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:40 | 4 април 2023
Обновен: 20:43 | 13 май 2024

Русия атакува с дронове порта в Одеса

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са успели да унищожат 14 от тях

По материала работи: Ставри Таргов
Русия атакува с дронове порта в Одеса

Русия е изпратила тази нощ 17 произведени в Иран дрона "Шахид" срещу Украйна, съобщи командването на украинските ВВС рано тази сутрин. Системите за противовъздушна отбрана на страната са унищожили 14 от тях.

Руски дронове са нанесли тази нощ удари върху пристанището на град Одеса, съобщиха местните власти в социалните мрежи. Има информация за нанесени щети, без допълнителни подробности.

Местна медия предаде, че в града са избухнали експлозии и в един от градските квартали е възникнал пожар. След това в Одеса и Одеска област е била обявена въздушна тревога.

Ръководителят на областната военна администрация Юрий Крук е предупредил за възможна нова атака в следващите часове. Черноморският град е стратегически за Украйна и от началото на руското нахлуване е бомбардиран няколко пъти.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е унищожила или повредила около 1190 украински културни обекта по време на пълномащабната война срещу Украйна.

Зеленски е разговарял с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, която е на посещение в страната. Той е отбелязал, че е неприемливо членството на Русия в ЮНЕСКО. По думите му важна е ясната и твърда реакция на организацията и нейните органи на войната на Руската федерация срещу Украйна.

По време на срещата Одри Азуле е връчила на държавния глава удостоверение за включването на историческия център на град Одеса в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО в опасност, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна