IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:40 | 7 април 2023
Обновен: 03:00 | 16 май 2024

Откриха мъртъв още един руски олигарх

Според местните власти става дума за самоубийство

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха мъртъв още един руски олигарх

Игор Шкурко

Поредна мистериозна смърт на олигарх в Русия.

Заместник-директорът на Yakutskenergo Игор Шкурко е открит мъртъв в ареста. Местните власти твърдят, че става дума за самоубийство, пише руският вестник „Комсомолская правда“.

49-годишният заместник-директор на руската компания, базирана в Якутск, Източен Сибир, бе арестуван на 30 март по подозрение, че е получил подкуп от почти половин милион рубли. На следващия ден съдът го изпрати в следствения арест. Федералната служба за изпълнение на наказанията потвърди, че Шкурко е починал и обяви, че е извършено разследване.

„На 4 април обвиняемият е намерен в килията на следствения арест без признаци на живот. Пристигналите медицински работници констатирали смъртта му. На място е извикана следствена група.

По предварителни данни не са открити следи от криминално проявена смърт“, съобщават от министерството.

Малко след ареста на Шкурко “Единна Русия” прекрати членството му в партията.

Шкурко е бил генерален директор на регионална електрическа компания, а също така е служил в областния съвет на Алдан.

Arcticpost.ru посочва, че наказателното дело срещу Игор Шкурко ще бъде прекратено поради смъртта на заподозрения.

Това е регламентирано в Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация: „Наказателно дело не може да бъде образувано, а образуваното наказателно дело подлежи на прекратяване в случай на смърт на заподозрения или обвиняемия, освен в случаите, когато е необходимо наказателно производство за реабилитация на починалия“.

Производството срещу него може да бъде продължено, но само в интерес на неговата реабилитация, възстановяване на честта, доброто име, доброто му име.
„Главният инженер винаги е вземал производствените решения по балансиран и обмислен начин, защото от тях зависеше както многохилядният екип, така и сигурността на енергийните доставки на голяма и студена Якутия.

Предстояха още много планове, проекти, строителни проекти, връзки и вложения ”, казват якутските енергетици в съболезнователно писмо.
Припомняме, че това не е първата съмнителна смърт на руско високопоставено лице.

От началото на миналата година десетки руски бизнесмени бяха намерени мъртви при неизяснени обстоятелства. Между 24-ти и 26-ти декември има четири регистрирани случаи.

На 24-ти декември е открит Александър Бузаков, бивш дългогодишен ръководител на “адмиралтейски корабостроителници”. Ден по-късно в болница умира Алексей Маслов, бивш началник на руските сухопътни войски.

На 26-ти декември най-богатият депутат от долната камара на руския парламент и виден критик на Путин Павел Антонов загива в Индия, след като пада от прозореца на хотела си. В същия хотел, четири дни по-рано, е намерен мъртъв неговият спътник Владимир Биденов.

Сред загиналите са още 58-годишната Марина Янкина, високопоставена служителка в Министерството на отбраната на Русия. Генерал-майор Владимир Макаров е намерен мъртъв, след като е уволнен от Путин.

Подозренията са, че се е „самоубил“. Като странни се определят смъртта на редактора на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидентът на “Газпромбанк” и висш служител на “Газпром”.

/Glas.bg/

Коментари

Новини Варна