IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:40 | 18 април 2023
Обновен: 22:11 | 28 април 2024

Donbass Devushka се оказа американка, ветеран от армията

37-годишната разведена дама от Ню Джърси разпространява проруска пропаганда в интернет

По материала работи: Слав Велев
Donbass Devushka се оказа американка, ветеран от армията

Промосковски активист в социалните медии, който се представя за руски евреин, живеещ в окупирана Източна Украйна, се оказа 37-годишна разведена американка от Ню Джърси.

Donbass Devushka, или Donbas Girl, натрупа значителни последователи в Twitter, Facebook и Telegram. Тя има 135 000 абонати на канала си в YouTube, където разпространява проруска пропаганда. През последните седмици тя сподели секретни файлове на Пентагона, за които се твърди, че са изтекли от Джак Тейшейра, член на военновъздушните сили на САЩ, който е обвинен в споделяне на секретни документи в интернет чат стая.

Жената зад акаунтите всъщност е Сара Билс, ветеран от американския флот, която е служила като техник по авиационна електроника на остров Уидби в щата Вашингтон и сега управлява бизнес с тропическа риба.

Нейната самоличност беше разкрита от организацията North Atlantic Fella, която работи за борба с дезинформацията за конфликта в Украйна.

Акаунтите на Билс в социалните медии възхваляват руската инвазия в Украйна и празнуват действията на групата "Вагнер" - паравоенната част, участваща в някои от най-тежките битки. Групата е обвинена във военни престъпления, включително изтезания и екзекуции на украински военнопленници.

Donbas Devushka е една от най-следваните англоезични платформи, подкрепящи руснаците.

Билс призна, че е част от акаунта, когато The Wall Street Journal се свързаха с нея през уикенда, но каза, че тя е една от 15-те "по целия свят", управляващи мрежата. Някои от сметките й са замразени.

Тя е напуснала флота миналата година и твърди, че е била принудена да напусне заради левите си възгледи. Тя отрече да е замесена лично в изтичането на класифицирана информация и не е ясно дали ролята й на подофицер би й дала достъп до секретни файлове.

"Очевидно знам тежестта на строго секретните класифицирани материали. Ние не ги изнесохме", каза тя пред The Wall Street Journal.

21-годишният Тейшейра се яви в съда в петък, когато беше обвинен в престъпления по Закона за шпионажа на САЩ. Той е обвинен в изтичане на секретни документи на приятели в чат стая на Discord, онлайн платформа, популярна сред геймърите.

Служители на разузнаването смятат, че той може да се е опитвал да се покаже пред приятелите си в групата, за която се твърди, че се е формирала около любовта към оръжията, пише Днес.бг.

Много от над 100-те документа и слайдове са свързани с войната в Украйна и подчертават лошото състояние на противовъздушната отбрана на Киев и факта, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация в реално време за планираните от Русия ракетни удари по украински цели.

Коментари

Новини Варна