IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:45 | 26 април 2023
Обновен: 18:39 | 10 май 2024

Днес се навършват 37 години от аварията в „Чернобил“

Това е най-тежкото произшествие в историята на ядрената енергетика

По материала работи: Слав Велев
Днес се навършват 37 години от аварията в „Чернобил“

Днес се навършват 37 години от аварията в „Чернобил“. Точно в 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа „Ленин“. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

Интересен факт е, че някогашната атомна катастрофа почти не се дискутира в днешна Украйна, която въпреки катастрофата, отново залага изключително много на атомната енергия, а в момента 15 атомни реактора осигуряват близо 60 на сто от енергийното снабдяване на страната.

Коментари

Новини Варна