IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:00 | 30 април 2023
Обновен: 15:57 | 28 април 2024

ООН предупреждава за нова хуманитарна криза в цяла Източна Африка

Чад и Южен Судан приеха хиляди бежанци след началото на сраженията в Судан

По материала работи: Слав Велев
ООН предупреждава за нова хуманитарна криза в цяла Източна Африка

Снимка: EPA/БГНЕС

Продължаващото насилие в Судан може да предизвика хуманитарна криза цяла Източна Африка, предупреди Световната програма на ООН по прехраната (WFP), предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Една трета от населението на страната гладуваше и преди да избухнат сраженията, а сега има недостиг на всякакви продоволствия, а цените на храните рязко се повишават", заяви Мартин Фрик, директор на германския клон на Световната програма на ООН по прехраната.

Подобни тенденции за увеличаване на цените има и съседни държави като Чад и Южен Судан. И двете страни приеха хиляди бежанци след началото на сраженията.

"В Южен Судан, който заради климатичните промени в някои региони е застрашен от наводнения, а в други – от суша, цените на храните много бързо се увеличиха с 28%", каза още Фрик.

Ситуацията се влошава и заради напрежението в Африканския рог, където шест сезона бяха провалени от дъждовете.

Суданската редовна армия, ръководена от Абдел Фатах Бурхан, вече трета седмица се сражава с паравоенните Сили за бърза подкрепа, оглавявани от Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемети.

Двамата генерали поеха ръководството на страната с население от 46 милиона души с два военни преврата, извършени съответно през 2019 и 2021 г.

Конфликтът между редовната армия и СБП, който избухна на 15 април, принуди хиляди да напуснат домовете си. Жертвите са стотици.

Коментари

Новини Варна