IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:45 | 30 април 2023
Обновен: 09:55 | 27 април 2024

Pfizer и BioNTech искат 700 милиона евро от ЕС за отказаните ковид ваксини

Преговорите се водят в момент, в който евросъюза планира да преразгледа законите, уреждащи фармацевтичната индустрия

По материала работи: Слав Велев
Pfizer и BioNTech искат 700 милиона евро от ЕС за отказаните ковид ваксини

Централата на Pfizer/Снимка: АРХИВ

Pfizer и BioNTech са направили ново предложение на ЕС във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел, което предвижда страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози от които евросъюза се отказва, пише днес в. Financial Times. 

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за "всички бъдещи варианти на COVID-19", допълва изданието, като се позовава свои източници. 

През януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който евросъюза планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

Коментари

Новини Варна