IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:40 | 7 май 2023
Обновен: 09:09 | 27 април 2024

Варненец стана общински съветник в Ливърпул

Асен Христов е първият ром депутат и бивш кмет на Каменар

По материала работи: Слав Велев
Варненец стана общински съветник в Ливърпул

Асен Христов/Снимка: Черно море/АРХИВ

Първият ром в Народното събрание на България от днес е и първият българин в Общинския съвет на Ливърпул. Асен Христов, познат и като кмет на село Каменар през 90-те години на миналия век, спечели местните избори, които се проведоха на 4-и май във Великобритания. Той беше представител на Партията на труда в северния район на Ливърпул – Воксхол. Ливърпул е 10-ят по големина град във Великобритания с население от над 800 хил. души.

Ливърпул – град с 0 бездомни хора, право на храна за всички, дигитално устройство и достъп до интернет за всеки, енергийна ефективност за сградите, 2000 станции за зареждане на електрически автомобили и 8000 нови жилища. Това са основните предизборни обещания на Асен Христов. Той в роден на 5 март 1967 г. във Варна и е деветото от общо 10 деца в ромско семейство. Според някои източници е учил право в Софийския университет, според други: в Украйна и във Варненския свободен университет. Единствената диплома, която Асен Христов представи на избирателите си преди вота на 4-и май, е от университета “Джон Муур” в Ливърпул. Според нея от 2007 г. той е “бакалавър по изкуствата” като специалист по преподаване на английски език на чужденци. Женен е и има две дъщери. Съпругата му Ана е едва 14-годишна, когато става булка. Асен Христов вече е бил общински съветник – преди 30 години във Варна. От 1995 до 1998 е кмет на село Каменар. След това – през септември 1998-а, е избран за народен представител от СДС. Става известен с репликата: “Аз съм циганин – атракцията на парламента”. Както и с идеята да има избори на всеки 15 дни, защото само по време на предизборните кампании циганите в България са нахранени. Година след като се заклева като депутат, на Коледа 1999-а г. Асен Христов и семейството му заминават за Лондон. Там искат убежище, но се връщат след 2 месеца и Христов твърди, че заминал, за да се успокои и да учи английски. Въпреки това през април окончателно напуска НС и се установява във Великобритания. По думите му – преподавал руски език в Лондон.

По това време той става герой на скандал, достоен за прототип на комедията “Мисия Лондон”: полска чистачка твърди, че намерила сготвени гълъби в общинското жилище, което фамилията на българския депутат получило заради искания от тях статут на бежанци. Христов категорично отрече случката и дори направи пресконференция по темата в апартамента си във варненския квартал “Владиславово”. През 2007-а година той отново (и неуспешно) беше издигнат за кмет на Каменар като кандидат на партия “Отечество”. През 2015-а отново атакува поста, но вече от името на МК “Реформатори и патриоти – решението за Варна. След жалба на ДПС ЦИК не го допусна до вота заради липса на уседналост – той не отговаря на изискването за настоящ адрес за последните 6 месеца в населеното място, в което се кандидатира. Тогава Асен Христов твърдеше, че от 10 години е служител на „Скотланд Ярд“ и работи с чужденци в полза на борбата срещу тероризма.

Автор: Росица Пенкова, vnews.bg

 

Коментари

Новини Варна