IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:40 | 9 май 2023
Обновен: 14:01 | 15 май 2024

САЩ предоставят на Украйна допълнителни $1,2 милиарда военна помощ

Това е за укрепване на дългосрочните й способности за противовъздушна отбрана

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ предоставят на Украйна допълнителни $1,2 милиарда военна помощ

Съединените щати планират да предоставят на Украйна допълнителни 1,2 милиарда долара военна помощ за укрепване на дългосрочните й способности за противовъздушна отбрана, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на източници от американската администрация.

Според него пакетът от военна помощ, който Вашингтон възнамерява да обяви във вторник, включва отпускане на средства за производството на зенитно-ракетни комплекси "Хок" и безпилотни летателни апарати, които се планира да бъдат прехвърлени в Киев.

Освен това парите ще бъдат използвани за производство на артилерийски боеприпаси и ракети, осигуряване на достъп до сателитни изображения, поддръжка на оборудване и закупуване на резервни части.

Според АП, „планира се средствата да бъдат разпределени за няколко месеца или дори години“, за да „осигурят нуждите на Украйна в бъдеще“. Отбелязва се, че оръжията, включени в споменатия пакет, няма да бъдат разпределени от наличните запаси на Пентагона.

По-рано Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че Вашингтон ще изпрати на Киев нов транш военна помощ в размер на 300 милиона долара, който включва боеприпаси за реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, ракети Hydra 70, артилерийски снаряди и противотанкови системи. Общо от началото на руската специална военна операция САЩ са предоставили подкрепа на Украйна в размер на 35,7 милиарда долара, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна