IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:40 | 14 май 2023
Обновен: 20:57 | 27 март 2024

В Турция избират президент

Тече и вот за парламент

По материала работи: Ставри Таргов
В Турция избират президент

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Турция днес. Те са определяни от много коментатори като най-важните и оспорвани избори за последните 50 години.

Избирателните секции са отворени от 8 ч. Изборният ден ще продължи до 17:00 ч.

Трима са кандидатите за президентския пост – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица обяви, че оттегля кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило.

Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, обявиха изборните власти.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати.

В страната са регистрирани 60 697 843 избиратели. Ще бъдат разкрити над 191 хиляди избирателни секции.

Забраната за агитация влезе в сила от 18:00 ч. на 13 май.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна