IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:40 | 18 май 2023
Обновен: 13:40 | 16 май 2024

Удължиха зърнената сделка с 2 месеца

Това стана в последния възможен момент

По материала работи: Ставри Таргов
Удължиха зърнената сделка с 2 месеца

В последния ден сделката за износ на украинско зърно беше удължена. Споразумението между Русия, Украйна, Турция и ООН изтичаше днес.

Снощи турският президент Реджеп Ердоган се появи по телевизията и обяви, че след четиристранните преговори сделката се удължава с два месеца.

Генералният секретар на ООН Антониу Гтериш нарече допълнителния срок "добра новина за света". "Приветствам решението. Удължаването на сделката е добра новина за света. Искам да подчертая, че оценявам конструктивното поведение на тези, които участваха в преговорите. Специално благодаря на президента Ердоган и турското правителство", заяви Гутериш.

Украйна изнася зърно от пристанища в близост до Одеса по тесен коридор в Черно море. Русия и Украйна са сред най-големите производители на зърно и изкуствени торове.

Много бедни страни в Африка и Азия купуват големи количества от тяхната продукция. Русия неколкократно заплашваше, че няма да удължи сделката, съобщава Нова.

Коментари

Новини Варна