IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
13:40 | 7 юни 2023
Обновен: 22:32 | 11 май 2024

Турската лира продължава да се обезценява спрямо долара и еврото

Спадът е с 7%

По материала работи: Ставри Таргов
Турската лира продължава да се обезценява спрямо долара и еврото

Турската лира ускорява своя спад до нови рекордни дъна в началото на търговията в сряда, обезценявайки се само в рамките на часове с над 7% спрямо щатския долар и еврото, тъй като редица икономисти и анализатори очакват новият икономически екип на президента Реджеп Ердоган да започне да предприема по-ортодоксални политики.

Към 10.00 часа българско време щатският долар поскъпва с над 7% към 23,17 турски лири - ново рекордно дъно за турската валута и най-драматична обезценка в рамките на ден от историческия срив през 2021 г.

Еврото също поскъпва с над 7%, достигайки рекорден връх от около 24,60 турски лири.

Турската лира вече се обезценява с над 10%, откакто Мехмет Шимшек беше назначен за финансов министри от Ердоган през уикенда. От началото на годината турската валута пък поевтинява с близо 20 на сто.

Шимшек, който се ползва с добро име от чуждестранните инвеститори, обеща да възстанови "рационалните" икономически политики. Според анализатори това означава, че ще има разхлабване на стриктния контрол, въведен от неговия предшественик, за да се забави обезценката на турската лира.

Преди назначаването на новото правителство властите в Турция играе значителна роля на валутните пазари, поддържайки лирата стабилна през по-голямата част от тази година, като за цела използваха десетки милиарди долари от валутните резерви на страната. Към 26-и май нетните валутни резерви на централната банка на Турция достигнаха най-ниското си ниво от минус 4,4 млрд. долара.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер през периода 2009-2018 г., сигнализира за отдалечаване от досегашната неортодоксална политика на намаления на лихвите въпреки високата инфлация, която предизвика обезценка на турската лира с над 80% в рамките на последните пет години.

Под натиска на Ердоган, самоопределящ се като "враг" на лихвените проценти, централната банка намали своя основен лихвен процент до 8,5% от 19% през 2021 г., за да стимулира растежа и инвестициите.

Но това предизвика рекордна криза с турската лира през декември 2021 г. и допринесе за ръст на инфлацията през миналата година до 24-годишен връх от над 85%.

Сега турските власти се надяват, че чуждестранните инвеститори ще се завърнат след дългогодишно напускане на пазара. Редица анализатори обаче предупреждават, че Ердоган многократно се е обръщал в миналото към по-конвенционалните финансови политики, но след това е променял това свое решение, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна