IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:20 | 10 юни 2023
Обновен: 01:06 | 24 април 2024

Тръмп е съхранявал документи с ядрени тайни и военни планове в баня

Срещу него са повдигнати 37 обвинения

По материала работи: Ставри Таргов
Тръмп е съхранявал документи с ядрени тайни и военни планове в баня

37 повдигнати обвинения има бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, сред тях 31 за нарушаване на Закона за шпионажа. От обвинителния акт става ясно, че Тръмп е съхранявал документи с ядрени тайни и военни планове в баня в имението си във Флорида, пише Glasnews.bg.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван снощи от Министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения.

В секретните папки е имало сведения за ядрените възможности на други страни, както и за въоръжението на Съединените щати и съюзниците, американските ядрени програми, потенциални слаби места на Съединените щати и плановете за отговор при нападение.

Става ясно също, че Тръмп е показвал на свои гости документите. Личният помощник на бившия президент Уолт Наута също е обвинен като съучастник. Във вторник Тръмп трябва да се яви пред съда в Маями. Ето какво каза специалният прокурор по разследването Джак Смит.

"Мъжете и жените от разузнаването и въоръжените ни сили са посветили живота си в защита на тази нация и този народ. Нашите закони защитават информацията за националната отбрана, която е критична за сигурността на Съединените щати и тези закони трябва да се прилагат.

Нарушението им поставя страната ни в риск", заяви Джак Смит - специален прокурор по разследването срещу Доналд Тръмп.

Коментари

Новини Варна