IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
16:00 | 14 юни 2023
Обновен: 12:09 | 3 май 2024

Земята става все по-гореща

Това разкрива ново проучване

По материала работи: Ставри Таргов
Земята става все по-гореща

Средните глобални температури се повишават с все по-бързи темпове въпреки обещанията на световните лидери да се справят с изменението на климата. Това разкрива ново проучване, цитирано от "Труд".

Изследването бе публикувано миналата седмица в списание Earth System Science Data. По това време тече и подготвителна среща за Конференцията на ООН за изменението на климата през 2023 г. То установява, че темпът на глобалното затопляне се е ускорил през последните години въпреки политическите ангажименти за ограничаването му до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

Глобалните температури са се повишили средно с 1,07 градуса по Целзий през десетилетието от 2010 г. до 2019 г. Средното покачване от 2013 до 2022 г. е 1,14 °C.

Това означава, че темпът на климатичните промени, причинени от човека, се ускорява с над 0,2 °C на десетилетие. Изследователите казват, че все още нарастващите нива на емисии на парникови газове, причинени от човека, са основният виновник.

През последното десетилетие човечеството изпуска около 54 гигатона въглероден диоксид всяка година в земната атмосфера чрез различни промишлени дейности.

Неуспехът да се ограничат тези емисии означава, че сега човечеството може да освободи само още около 250 гигатона въглероден диоксид, преди глобалното затопляне да достигне границата от 1,5 °C.

„Времето за действане е ограничено“, коментира професор Пиърс Форстър, директор на Центъра за бъдещето на климата на Пристли в университета в Лийдс и един от авторите на изследването.

Изследователите описват резултатите като „звън за събуждане“ и подчертават, че с всяко малко увеличение на средните глобални температури, светът е готов за по-чести и тежки климатични бедствия като суши, наводнения и тропически бури.

„Изключително важно е политиците и широката общественост да бъдат запознати с това колко бързо променяме климата чрез нашите колективни дейности“, каза професор Питър Торн, директор на Центъра за изследване на климата ICARUS в университета Maynooth и съавтор на изследването. в изявлението.

Коментари

Новини Варна