IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:45 | 20 юни 2023
Обновен: 01:19 | 28 април 2024

Издирват батискаф с туристи, броили по 250 000$ за разходка до "Титаник"

Милиардер и прочут водолаз са в изчезналата подводница

По материала работи: Слав Велев
Издирват батискаф с туристи, броили по 250 000$  за разходка до "Титаник"

Мащабна издирвателна и спасителна операция е в ход, след като туристическа подводница изчезна в Атлантическия океан. Американската компания "Оушън гейт експедишънс" мобилизира всички средства за спасяването на екипажа на батискафа, който изчезна в Атлантическия океан на туристическа експедиция за изследване на останките на "Титаник", съобщи частната компания, собственик на морския съд.

Американските и канадските власти са започнали спасителна акция в района на изчезването, включително с кораби и самолети.

Батискафът е  изчезнал до бреговете на Югоизточна Канада. Бреговата охрана на САЩ съобщи в Туитър, че корабът-майка - "Полар принс" е изгубил контакт с плавателния съд близо час и 45 минути след началото на потапянето вчера.

На борда на изчезналата подводница е имало петима души. Сред тях е британският изследовател милиардер Хеймиш Хардинг и неговият брат, съобщиха негови близки. На подводницата е и известният френски водолаз Пол-Анри Наржоле, каза експертът по "Титаник" Лари Дейли пред CBC News. Нарголет е прекарал 25 години във френския флот и е работил с Дейли, който е водолаз от Сейнт Джонс, при първото му гмуркане до "Титаник" преди 20 години.

Батискаф изчезна край Титаник, на борда били петима души

"Местоположението на издирването е на приблизително 900 мили източно от Кейп Код на дълбочина 3963 метра. Предизвикателство е да се търси в толкова отдалечен район. От оператора на плавателния съд разбрахме, че той е проектиран с 96-часов запас от кислород, ако възникне извънредна ситуация. Използваме това време по най-добрия начин, за да локализираме апарата", заяви Джон Моугър от брегова охрана на САЩ, цитиран от Дир.бг.

Хамиш Хардинг, който преди това пътува до дъното на океана в Маринската падина - най-дълбокото място в земната кора,  и в космоса с аерокосмическата компания на Джеф Бесос, съобщи  Facebook в събота, че се присъединява към експедицията за изследване на "Титаник" тази седмица.

Билетите за 8-дневното пътешествие с батискафа, което включва и гмуркане до останките на "Титаник" на дълбочина от 3800 метра, струват 250 хиляди долара. Запасите от кислород обикновено стигат за 4 дни.

Коментари

Новини Варна