IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:00 | 24 юни 2023
Обновен: 15:35 | 30 април 2024

Пригожин нахлу с армията си в Русия

"Вагнер" са влезли в Ростов на Дон. В центъра на Москва са пристигнали бронирани машини

По материала работи: Слав Велев
Пригожин нахлу с армията си в Русия

Началникът на руските наемници Евгений Пригожин заяви в събота, че бойците му от "Вагнер" са преминали границата на Русия от Украйна и са готови да се изправят "докрай" срещу армията на Москва, часове след като Кремъл го обвини във въоръжен метеж.

Дългогодишното противопоставяне между Пригожин и висшето военно ръководство изглежда е достигнало своя връх, руската служба за сигурност ФСБ започна наказателно дело срещу него, съобщи информационна агенция ТАСС.

Тя призова силите на частната военна компания "Вагнер" да пренебрегнат заповедите му и да го арестуват.

Бойците на "Вагнер" са влезли в южния руски град Ростов на Дон, казва Пригожин в аудиозапис, публикуван в Telegram. Той заяви, че той и хората му ще унищожат всеки, който застане на пътя им.

По-рано Пригожин заяви, без да представи доказателства, че руското военно ръководство е убило огромен брой негови войници при въздушен удар и се зарече да ги накаже.

Той заяви, че действията му не са военен преврат. Но в трескава поредица от аудиосъобщения, в които звученето на гласа му понякога варираше и не можеше да бъде независимо проверено, той изглежда намекваше, че неговата 25-хилядна милиция е на път да свали ръководството на Министерството на отбраната в Москва.

В петък вечерта беше засилена охраната на правителствени сгради, транспортни обекти и други ключови места в Москва, съобщи ТАСС, като се позова на източник от службите за сигурност.

Лидерът на руската наемническа групировка "Вагнер" заяви, че неговите сили са свалили руски военен хеликоптер, предаде Франс прес, предаде "Дарик".

"Току-що хеликоптер откри огън по гражданска колона и беше свален от частите на "Вагнер", заяви Евгений Пригожин в свое аудио съобщение, без да уточнява мястото на инцидента. Преди това Пригожин заяви в друго аудио съобщение, че началникът на генералния щаб на Русия Валерий Герасимов е дал заповед да се бомбардират подразделенията на "Вагнер", въпреки че те са пътували сред цивилни превозни средства. 

АФП уточнява, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация.  

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев призова жителите да запазят спокойствие и да не напускат излишно домовете си, предаде ТАСС.

"Настоящата ситуация изисква максимална концентрация на всички сили за поддържане на реда. Правоохранителните органи правят всичко необходимо, за да осигурят безопасността на жителите на региона. Моля всички да запазят спокойствие и да не напускат излишно домовете си", написа той в своя публикация в "Телеграм".

Руският президент Владимир Путин получаваше денонощна информация, съобщи ТАСС, а Белият дом заяви, че следи ситуацията и ще се консултира със съюзниците си.
Междувременно Киев заяви, че все още не е започнал основният удар в контраофанзивата си срещу инвазията на Москва. "Основният удар тепърва предстои", заяви заместник-министърът на отбраната Хана Малиар пред украинската телевизия.

Високопоставен украински генерал съобщи за "осезаеми успехи" в напредъка в южната част на страната - един от двата основни театъра на операциите, заедно с Източна Украйна.

Заместник-командирът на руската кампания в Украйна, генерал Сергей Суровикин, каза на бойците от "Вагнер" да се подчиняват на Путин, да приемат командването на Москва и да се върнат в базите си. Той заяви, че влошаването на политическата обстановка ще е от полза за враговете на Русия.

"Призовавам ви да спрете", каза Суровикин във видеоклип, публикуван в Телеграм, като дясната му ръка се опираше на пушка.

Противопоставянето, много от детайлите на което останаха неясни, изглежда като най-голямата вътрешна криза, с която Путин се е сблъсквал, откакто изпрати хиляди войници в Украйна през февруари миналата година.

Пригожин, някогашен съюзник на Путин, през последните месеци води все по-ожесточена вражда с Москва. По-рано в петък той сякаш премина нова граница, заявявайки, че обосновката на Кремъл за нахлуването в Украйна, което той нарича "специална военна операция", се основава на лъжи от страна на висшия команден състав на армията.

"Вагнер" ръководеше превземането на украинския град Бахмут от Русия миналия месец - най-голямата победа на Русия от 10 месеца насам, а Пригожин използваше успеха на бойното поле, за да критикува ръководството на министерството на отбраната привидно безнаказано - досега.

В продължение на месеци той открито обвиняваше министъра на отбраната Сергей Шойгу и висшия руски генерал Валерий Герасимов в некомпетентност.
Генерал-лейтенант от армията Владимир Алексеев публикува видеообръщение, в което помоли Пригожин да преразгледа действията си. "Само президентът има право да назначава висшето ръководство на въоръжените сили, а вие се опитвате да накърните правомощията му", каза той.

Коментари

Новини Варна