IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
17:00 | 2 юли 2023
Обновен: 11:53 | 27 април 2024

Как Александър стана избраникът на Сорос

Милиардерът посочи именно 37-годишния си син от петте си деца да управлява империята от фондации и хеджфондове за над 25 млрд. долара

По материала работи: Слав Велев
Как Александър стана избраникът на Сорос

Александър нарича баща си "Козела"/Снимка: Фейсбук

Александър Сорос е Избраният – милиардерът Джордж Сорос посочи именно него от петте си деца за свой наследник в „Отворено общество”, която ежегодно разпределя около 1,5 млрд. долара за благотворителни каузи, за насърчаване правата на човека и либерални политики.

Самият Александър Сорос през юни сподели публикация на Washingtonpost, че той ще е начело и на империята от хеджфондове, които контролират активи на стойност около 25 млрд. долара. Някои издания като „Форчън“ отбелязаха, че мнозина са смятали, че тази позиция е била отредена за по-големия брат Джонатан, защото именно той е изявеният финансист във фамилията. Останалите управляват Централноевропейския университет и различни фондации, пише "24 часа".

От друга страна, още преди година и половина-две, когато фейсбук приятелите на Александър Сорос не бяха много, вече имаше доста сигнали, че именно той ще е избраникът на възрастния филантроп.

Причината е, че Александър Сорос още тогава непрекъснато постваше снимки как се среща с президента на САЩ Джо Байдън, със заместника му Камала Харис, с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, с Барак и Мишел Обама, с лидери на Косово, на Македония, как придружава баща си на Световния икономически форум. Сорос-младши имаше ярки и запомнящи се позиции за китайската инвазия в Тайван, срещу „специалната операция“ на Русия в Украйна. На практика визитите и инициативите му се припокриваха 100% с интересите на възрастния милиардер в Европа и в Америка, но уклонът към политиката сякаш е много по-силно изразен.

Заедно с това Александър Сорос с удоволствие публикуваше снимки как мило се грижи за баща си, как го подкрепя, как го нарича „Козела”, снимаха се по къси панталони и въобще всячески разбиваше мита за разглезен милиардерски син.

Дори в социалните мрежи прави впечатление, че той се държи скромно точно като баща си, снима се както с официални костюми, така и супернеглиже.

Всъщност може би това е една от отличителните черти на милиардера. Всички, които са разговаряли с Джордж Сорос, знаят, че той се облича много семпло, изключително любезен е, изслушва и владее до съвършенство умението да внуши на събеседника си, че в този момент неговото мнение е най-важното. В поведението му няма и сянка на някакво превъзходство, показващо, че зад него стоят 25 млрд. долара.

Дали и синът е като бащата? Именно тези интересни наблюдения бяха повод да зададем на 37-годишния Александър Сорос няколко въпроса във фейсбук, но оттам помолиха те да се адресират до имейл на централата на „Отворено общество” в САЩ. В продължение на десетина дни - до редакционното приключване на броя, нямаше отговор.

Има още един факт защо Александър Сорос е Избраният. Причината е, че за Джордж Сорос богатството винаги е обслужвало различните инициативи на фондациите. От тази гледна точка Александър е идеалният наследник, защото е историк, увлича се от политика и социални науки и на практика продължава традицията част от фамилното богатство да се насочва в подкрепа на демократични инициативи в много страни.

Но имаше още един факт, който подсказваше, че той ще е избраникът. Преди време „Ню Йорк Поуст“ изброи поне 14 посещения на Александър Сорос в Белия дом от октомври 2021 г. до края на 2022 г. Нещо, с което не могат да се похвалят останалите 4 деца на милиардера.

В известен смисъл може да се каже, че синът е сбъднатата мечта на филантропа, който не е могъл в достатъчна степен да се посвети на политиката заради многото ангажименти да натрупа солидното богатство. Сега Александър Сорос няма подобен проблем. Той трябва да го умножи, но спокойно може да се отдаде на любимите си каузи.

Примерно, само преди дни в Туитър той продължи борбата на милиардера срещу Брекзит: „7 години и вижте това. Първо, 58% от британците искат да се присъединят отново към Европа. Второ, за първи път повече британци са по-оптимистично настроени за Европа, отколкото песимисти. Трето, британците вярват на Европейската комисия повече, отколкото на собственото си правителство.“

Наскоро той припомни и статията си от 2022 г., когато Русия нападна Украйна. В нея отбелязва как докато са работели там фондациите, е имало независимо гражданско общество, че са подкрепяни правните реформи, но след като руският президент е забранил дейността им, всичко това е приключило. „Уплашен от народните вълнения, които пребориха силните му съюзници в Грузия, Югославия и Украйна, Путин реши, че независимото гражданско общество е заплаха за неговата консолидация на власт“, пише Сорос.

Синът е силно ангажиран и в организации за опазване на околната среда и за борба с климатичните промени и също като баща си се превръща в един от основните спонсори на Демократическата партия в САЩ.

Според младия мъж фондациите под негово ръководство ще преследват същите цели, както и при баща му – борба с дезинформацията, свобода на словото, реформи в правосъдието, защита на правата на малцинствата и бежанците, подкрепа за политици, изповядващи либерални ценности, равнопоставеност на половете и др.

Освен това Александър Сорос вече заяви, че ще се бори до последно Доналд Тръмп да не се кандидатира за втори президентски мандат, защото разделя нацията.

Заради целия този сложен микс от различни инициативи фамилията е в центъра на много страховити конспирации. Авторите им много често са привърженици на Тръмп или откровени русофили.

За изненада на мнозина неотдавна към тях се присъедини и Илон Мъск, но причината не бе особено принципна. Поводът бе, че Сорос продаде акциите си за 25 млн. долара в „Тесла“. Това очевидно вбеси Мъск и той сравни филантропа с еврейския злодей Магнито от „Марвел“. Мнозина изригнаха в защита на 92-годишния Сорос, който непрекъснато е атакуван заради добрите си намерения, които някои смятат за лоши просто защото не са съгласни с тези идеи.

Но това ядоса Мъск още повече и той отбеляза в Туитър: „Предполагате, че това са добри намерения? Те не са. Той иска да разяде самата тъкан на цивилизацията. Сорос мрази човечеството.“ Но Мъск така и не се аргументира.

От тази гледна точка пътят пред Александър Сорос няма да е никак лесен. Той ще разполага с огромна власт, с империя на стойност 25 млрд. долара, но от друга страна, ще се сблъсква всеки ден с яростната съпротива на конспиратори, русофили, антиглобалисти, бесни привърженици на Тръмп – всяка една от тези групи смята, че синът е по-голямо зло от бащата.

Но засега по-всичко личи, че младият мъж има здрав имунитет към омразата и уверено преследва своите цели.

Коментари

анонимен ( преди 9 месеца )
Този сайт от Сорос ли е финансиран?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна