IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
11:00 | 24 юли 2023
Обновен: 10:22 | 28 април 2024

Огнен ад в Гърция: Евакуират и о-в Корфу

МВнР публикува контакти в помощ на засегнати при пожарите българи

По материала работи: Слав Велев
Огнен ад в Гърция: Евакуират и о-в Корфу

Свидетелски кадри показват как огнената стихия е стигнала почти до плажа/Kадър: Фейсбук

Гърция остава в плен на унищожителни горски пожари. Тази нощ властите наредиха евакуация и на остров Корфу.

Популярната туристическа дестинация стана поредното място в Гърция, в което жегите, сушата и вероятно човешка намеса, доведоха до пожари. Свидетелски кадри показват как огнената стихия е стигнала почти до плажа, предаде БНТ.

Тежка остава обстановката и на Родос, където беше извършена най-мащабната евакуация на хора заради пожар в гръцката история.

20 000 души - местни и туристи, бяха принудени да напуснат острова, след като шести ден пламъците са извън контрол и вече горят в няколко селища.

Стотици хора прекараха нощта на летището в очакване да отпътуват обратно за родните си страни.

Прогнозите са и през тази седмица средната температура в Гърция да се задържи около 40 градуса. Очаква се това да доведе до още пожари.

В потушаването на огъня участват противопожарни екипи от няколко държави, включително България.

Посолството на България в Атина препоръчва на българските граждани, временно или постоянно пребиваващи в районите на пожарите в Гърция, да следят съобщенията и задължително да изпълняват всички препоръки на Министерството на външните работи на Гърция, които са достъпни на гръцки и английски език.

Посолството на Република България в Атина настоятелно препоръчва на българските граждани, временно или постоянно пребиваващи в районите на пожари в Гърция, да следят съобщенията и задължително да изпълняват всички препоръки на Министерството на външните работи на Гърция , които са достъпни на гръцки и английски език.

Информация може да бъде получена след попълване и изпращане на електронен формуляр, наличен на следния на следния линк.

Местните власти съветват всички граждани при необходимост от помощ да се свързват директно с телефонен номер 112.

Българското посолство в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията:

Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107;
Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107;
Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.
Или на е-mail: embassy.athens@mfa.bg

Нуждаещите се от помощ чужди граждани могат да се свържат с гръцкото МВнР на телефони: +30 2103681730, +30 2103681259 и +30 2103681350.

Коментари

Новини Варна