IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
13:00 | 25 юли 2023
Обновен: 12:05 | 29 април 2024

Цените на пшеницата полетяха към небесата

Това стана след въздушните руски удари срещу украинските пристанища

По материала работи: Ставри Таргов
Цените на пшеницата полетяха към небесата

Фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса (CBOT) поскъпна за кратко във вторник до 5-месечен ценови връх, тъй като въздушните удари през последните дни на Русия срещу украинските пристанища и зърнената инфраструктура предизвикаха опасения относно дългосрочните глобални доставки и продоволствената сигурност, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Русия и Украйна произвеждат около 30% от търгуваната в света пшеница.

"Забавянето на украинския износ беше оценено от пазара и сега купувачите чакат да видят какво ще се случи с износа на руска пшеница", коментира за Ройтерс базиран в Сингапур търговец на зърно. "Всички ограничения върху движението на кораби наложени от Русия, ще бъдат в подкрепа на по-високите цени".

В началото на днешната търговия най-активният договор за пшеница на Чикагската борса поскъпна за кратко с нови около 2% към 7,76 долара за бушел (един бушел се равнява на 27,216 кг), достигайки най-високо ценово ниво от 21-ви февруари, преди обаче цената да върне назад към 7,47 долара за бушел.

В понеделник Русия унищожи украински складове за зърно на река Дунав, която се счита за жизненоважен експортен маршрут за Киев. Тази разширяваща се въздушна кампания беше започната от Москва през миналата седмица, след като Русия се отказа от зърнената сделка в Черно море.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да се върне към черноморската сделка за зърно, предупреждавайки за опустошително въздействие върху "уязвимите страни, които се мъчат да нахранят народа си".

Очаква се високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ да подчертае усилията на Вашингтон да улесни руския износ на зърно и торове по време на посещение в Кения и Сомалия и да подчертае, че излизането на Москва от черноморската сделка за зърно ще навреди на африканските държави, отбеляза говорител на финансово министерство.

В понеделник Службата на Европейския съюз за наблюдение на посевите пък допълнително намали прогнозите си за реколтата тази година в единния блок, включително за зърнените култури, маслодайните семена и захарното цвекло, позовавайки се на сухите и горещи климатични условия.

Междувременно бразилските фермери са ожънали до края на миналия четвъртък 47% от площта, засадена за втората им царевична реколта в централно-южния регион, отбеляза консултантската компания AgRural, като това е с 11 процентни пункта повече от предходната седмица.

След затварянето на Чикагската стокова борса (CBOT) в понеделник Министерството на земеделието на САЩ оцени, че 57% от реколтата от царевица в САЩ в "добро до отлично" състояние, което представлява стабилизация спрямо предходната седмица, но при търговски очаквания за леко подобрение.

Седмичните оценки на земеделското министерство на САЩ за соята и пролетната пшеница пък бяха понижение, докато анализаторите не очакваха промяна, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна